Hlavní obsah

Před lety vydíral Jágra, teď je před soudem za špehování ekologa

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Před lety odešel od soudu s podmínkou za to, že zastrašoval hokejovou hvězdu Jaromíra Jágra, aby z něho vymámil peníze. Ve čtvrtek usedl 36letý Luděk Tůma z Plzně na lavici obžalovaných znovu.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Obžalovaní zleva Pavel Janča, Luděk Tůma a Zdeněk Všaha

Článek

Státní zástupce ho viní z toho, že v roce 2008 zorganizoval špehování známého ekologického aktivisty, který v té době dělal obstrukce developerské firmě při stavbě hobby marketu v západočeské metropoli.

Tůma si na to najal plzeňské kriminalisty Zdeňka Všahu a Pavla Janču, kteří ekologa špehovali a sháněli na něho kompromitující materiály. Oba jsou stíháni za zneužití pravomoci úřední osoby, z neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací a také z neoprávněného nakládaní s osobními údaji. Tůma je obviněn z návodu k těmto trestným činům.

Podle státního zástupce Jiřího Richtra zadal Tůma Všahovi s Jančou jako policistům úkol shromáždit informace a osobní údaje o Martinu Hyťhovi vystupujícího za ekologické sdružení Děti země. To v té době vedlo spor ohledně výstavby hypermarketu Hornbach se společností Intercora, která byla investorem a pro kterou Tůma pracoval.

Podrobné výstupy z lustrací

Kriminalisté všechny údaje k Hyťhovi vylustrovali v neveřejných databázích a po svém odchodu ze služebního poměru ekologa sledovali za účelem jeho diskreditace. Výstupy s lustrací obsahovaly jednak všechny osobní údaje Martina Hyťhy, jeho fotografii a dále detaily o přestupku, který spáchal v roce 1998.

Trestní stíhání celé trojice zahájil státní zástupce na základě odposlechů Tůmova telefonu. Ten se v jednom z rozhovorů se Všahou se zmínil o tom, že „potřebuje vyřešit jednu věc a je mu jedno jakým způsobem“. Podrobnosti oběma policistům sdělil na osobní schůzce.

Této práce se ujmeme až po odchodu od policie.
Zdeněk Všaha

„Začal mluvit o tom, že někde u nádraží staví společnost Intercora obchod a tuto stavbu jim blokují Děti země, které zastupuje aktivista Hyťha. Toho značil za ekoteroristu, který si vymýšlí nesplnitelné požadavky a pak chce peníze za to, že odstoupí od blokace,“ vypověděl Všaha.

Podle něho měl Tůma představu, že budou ekologa sledovat, aby zjistili, kdo za ním stojí a diriguje ho. „S kolegou Jančou jsme mu řekli, že se této práce ujmeme až po odchodu od policie,“ uvedl Všaha. Domluvili se, že zmapují Hyťhovu činnost, především to, s kým se stýká.

Všaha odmítá, že hledal záznamy

„Pan Tůma nám poskytl auto a kameru,“ prohlásil Všaha. Po týdnu policisté sepsali, jak sledování probíhalo, a zprávu předali Tůmovi. „Do ní jsme například uvedli trasu, po které jezdí Hyťha z bydliště do kanceláře, nebo co o něm říkala sousedka,“ sdělil Všaha.

Ten ale odmítá, že by to byl on, kdo záznamy o Hyťhovi hledal v policejních databázích. „Vím, že ho lustroval Janča. Zdůvodnil mi to tím, že prý měl nějaký poznatek z minulosti o podivných praktikách sdružení Děti země, a tak provedl základní prověrku jejich představitele. Mně pak předal desky s těmi údaji, abych je spálil. Já na to zapomněl, a proto je u mě také inspekce našla “ dodal Všaha.

Na tu věc jsme asi krátcí, protože na něj nic není, to jsi viděl.
citace z telefonátu

Zajímavý je ale telefonát mezi Všahou a Jančou, kdy těsně před odchodem od policie probírají svoji další budoucnost a narazili také na Tůmův úkol. Zazněly tam následující věty:

„Na tu věc jsme asi krátcí, protože na něj nic není, to jsi viděl. Je čistý po stránce policejní a těžko mu něco prokážeš. Řekni mu o tom, že prostě jsme projeli všechno, katastrální úřad, všechno a že je čistý. Akorát ve 14 letech měl výtržnost, ale to byl nezletilý, tak je to vlastně zahlazené.“

Nikdy nevím, jestli po mně někdo nejde.
Martin Hyťha

Tůma i Janča se během celého trestního řízení odmítali vyjadřovat. Nevypovídali ani u soudu. Pronásledovaný aktivista byl zaskočen, když se o svém špehování dozvěděl od vyšetřujícího státního zástupce. Jako újmu pociťuje to, že strávil spoustu času při podávání vysvětlení u orgánů činných v trestním řízení a přitom zažíval stres.

„Vnímám to tak, že pokud budu žít v této zemi, tak nikdy nevím, jestli po mně někdo nejde,“ prohlásil Hyťha. Ke kauze Hornbach uvedl, že sdružení Děti země vstoupilo do územního řízení s připomínkami týkající se zejména zvýšení dopravní zátěže, hluku a prašnosti.

Pro Tůmu loboval i Jiří Vrba

S Intercorou v listopadu 2008 uzavřeli ekologové smlouvu, ve které se společnost zavázala k přijetí určitých opatření, které by měly zmírnit dopad této stavby na životní prostředí. To ale podle Hyťhy společnost nesplnila, a ekologové tak nyní hrozí soudní žalobou.

Tůma do policejních řad nesáhl pro pomoc poprvé. V jeho prospěch se snažil lobovat dnes již bývalý detektiv z Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Jiří Vrba. Ten byl zatím nepravomocně odsouzen za to, že se pokusil ovlivnit svého kolegu, který Tůmu vyšetřoval pro daňové úniky. Nabízel mu peníze a garanci úspěšného dokončení vysoké školy.

Reklama

Výběr článků

Načítám