Hlavní obsah

Záchranáři popírají pozdní příjezd na místo nehody autobusu

– České Budějovice
Novinky,

Jihočeská záchranka popírá obvinění vedoucího rakouského zájezdu, že na místo nehody autobusu v obci Rybník u Dolního Dvořiště přijela v pátek večer pozdě. Uvádí, že tam dorazila sedm minut po oznámení nehody. Autobus v podjezdu přišel o střechu, zraněno bylo třicet šest lidí, z toho deset utrpělo těžká nebo středně těžká zranění. Mezi zraněnými bylo i šest Čechů.

Článek

„Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje (ZZS JčK) se důrazně ohrazuje proti nařčení z pozdního příjezdu na místo nehody u obce Rybník. Po obdržení výzvy na místo nehody dorazil první sanitní vůz ZZS JčK za sedm minut,“ uvedla v první reakci její mluvčí Petra Kafková. S obviněním přišel vedoucí rakouského zájezdu Stefan Füreder.

Podrobnosti poskytl ředitel jihočeské záchranky, lékař Marek Slabý: „V 19:22 hodin obdrželo Krajské zdravotnické operační středisko první zprávu o dopravní nehodě rakouského autobusu, která se stala u obce Rybník na Českokrumlovsku. Na místo okamžitě vyjely všechny nejbližší posádky ZZS JčK, aktivován byl i vůz pro řešení následků hromadného neštěstí z Českých Budějovic. První na místo dojíždí posádka z Kaplice a to za sedm minut od přijetí výzvy. Další dojíždí posádky z Frymburka a Českého Krumlova. Současně s výjezdem našich posádek aktivuje operační středisko posádky záchranné služby z rakouského Freidstadtu, které dojíždí téměř současně s českými posádkami.“

Lékař také uvedl, že zásah byl rychlý navzdory vysokému počtu zraněných: „Poslední pacient byl předán do nemocnice 21:30.“

 Ošetřeno bylo 36 lidí

Slabý také upřesnil počty zraněných, která si vyžádala nehoda, při níž autobus s 44 cestujícími přišel o celou střechu.

Foto: Jiří Falout, Právo

Autobus přišel o střechu

„Celkem bylo ošetřeno třicet šest pacientů. Deset pacientů s těžkými a středně těžce zraněními bylo transportováno na traumacentrum do Českých Budějovic (dva Češi a osm občanů Rakouska). Do Českého Krumlova jsme transportovali 2 středně těžce zraněné a 6 lehce zraněných (čtyři Češi a čtyři občané Rakouska). Na místě byl s rakouskými kolegy domluven transport tří zraněných do Freistadtu a jednoho do Lince. Všechny zraněné osoby byly při vědomí,“ uvedl ve zprávě lékař.

Čtrnáct lehce zraněných rakouských občanů bylo převezeno speciálně přistaveným autobusem pracovníky Hornorakouského červeného kříže do Freistadtu.

Autobus vezl  turisty vracející se z výletu do Čech. Podle ČT v něm bylo přes dvacet rakouských zaměstnanců jedné firmy a tucet jejich českých kolegů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám