Hlavní obsah

Policie obvinila kvůli Opencard současného šéfa informatiků v ČT

Právo, rav
Praha
Aktualizováno

Protikorupční policie v úterý podle zjištění Práva obvinila kvůli předraženému a téměř miliardovému projektu Opencard bývalého ředitele odboru informatiky na pražském magistrátu Ivana Seyčka.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Na obvinění někdejšího vysoce postaveného zaměstnance upozornila Česká televize (ČT), podle které jej policie stíhá pro trestné činy porušování povinnosti při správě cizího majetku a porušování závazných pravidel hospodářského styku.

Přitom právě do ČT Seyček po loňském odchodu z magistrátu zamířil a od 1. června tam pracuje v obdobné funkci jako na pražské radnici - šéfuje informačním technologiím.

Právě na Seyčkovu hlavu se po jeho odchodu snesla z vedení magistrátu největší kritika kvůli problémům s multifunkční kartou opencard. Byl to jeho odbor, kdo projekt v minulosti rozjel.

Jenže u obvinění Seyčka se policie v kauze Opencard nezastavila.

Obviněni budou až čtyři lidé

Ještě tento týden mají detektivové z protikorupčního útvaru podle informací Práva zahájit stíhání dalších tří lidí, kteří měli s projektem co dočinění, s největší pravděpodobností všichni pracovali nebo ještě jsou zaměstnanci pražského magistrátu.

Opencard měla obyvatelům metropole přinést jako multifunkční karta řadu výhod a slev, zároveň se však stala jakousi povinnou tramvajenkou pro MHD či průkazkou do knihovny.

Projekt, který radnice rozjela pod vedením bývalého primátora Pavla Béma (ODS), stál dodnes téměř 900 miliónů a nepřinesl přitom žádný zisk.

Naopak vyvolal řadu podezření hlavně kvůli přidělování veřejných zakázek a jejich předražení. Trpělivost s projektem počátkem loňského roku došla bývalé zastupitelce Janě Ryšlinkové, která podala ve věci trestní oznámení.

Policie už vyslechla všechny bývalé členy rady hlavního města včetně Béma či jeho tehdejších náměstků Rudolfa Blažka a Milana Richtera.

Na podání vysvětlení byl i ředitel magistrátu Martin Trnka. Detektivové si z budovy radnice odvezli materiály a dokumenty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám