Hlavní obsah

Žalobkyně v kauze Drobil: Nikdy jsem policii nenařídila odložit případ

Právo, Radim Vaculík

Šéfka žalobců z Prahy 1 Šárka Pokorná, která je dozorovou státní zástupkyní v kauze bývalého ministra životního prostředí a místopředsedy ODS Pavla Drobila, ve středu důrazně odmítla, že by detektivům z protikorupční policie (ÚOKFK) nařídila případ odložit.

Foto: Petr Horník, Právo

Exministr životního prostředí Pavel Drobil

Článek

Žádný, ať už písemný či ústní pokyn, podle svých slov policistům při společném setkání minulý týden ve středu nedala.

Šéf ÚOKFK Tomáš Martinec naproti tomu ve středečním Právu uvedl, že šlo jednoznačně o pokyn Pokorné odložit kauzu, kterým se jeho podřízení museli řídit, a protože ho dostali pouze ústně, sepsali o tom týž den úřední záznam a dali ho do spisu. [celá zpráva]

Slovo „ukládám“ prý nezaznělo

„Aby to byl pokyn ve smyslu trestního řádu, musí tam být jednoznačně slovo ‚ukládám‘ a to ani při té osobní návštěvě 15. června z mých úst nezaznělo. Ani nemohlo, protože bych jim to dle vyhlášky jednacího řádu státního zastupitelství musela dát písemně,“ oponovala ve středu Martincovu tvrzení Pokorná.

Doplnila, že ani v písemné podobě žádný způsob, jak v případu exministra Drobila rozhodnout, neuložila. Jako důkaz Právu do telefonu přečetla svůj přípis, který detektivům před týdnem ve středu předala: „Ve shora uvedené věci vracím spisový materiál s tím, že zároveň zasílám i prověrku spisového materiálu, kterou dozorový státní zástupce učinil, a prosím o předložení meritorního rozhodnutí ve věci ve lhůtě do 17. června 2011 do jedenácti hodin, neboť musím informovat dohledové státní zastupitelství.“

V citovaném dokumentu skutečně žádné nařízení případ odložit není, nicméně Martinec Právu řekl, že pokyn policisté obdrželi ústně, což Pokorná odmítá. Pouze jim prý podle své verze sdělila svůj právní názor, podle kterého není důkazní situace taková, aby mohli Drobila obvinit z pokusu o podplácení bývalého šéfa Státního fondu životního prostředí Libora Michálka.

Pokorná ve středu také uvedla, že jí policisté nepředložili žádný právní rozbor a důkazy, podle nichž by měli nárok na zahájení trestního stíhání bývalého ministra, což se prý dodnes nezměnilo. Proto ani teď nemíní své stanovisko, že Drobila nelze stíhat, změnit.

„Já jsem ale policejnímu orgánu jeho další kroky, které mohl učinit, nezakázala,“ narážela Pokorná na fakt, že policisté chtěli požádat Sněmovnu o Drobilovo vydání ke stíhání a k tomu podle zákona nepotřebovali její souhlas. Nicméně to neudělali, podle Martince právě kvůli středečnímu závaznému pokynu Pokorné.

Mohli si stěžovat

Pokud se policistům její pohled na věc nelíbil, mohli podle Pokorné předložit alespoň nástin případného usnesení o zahájení trestního stíhání Drobila podložený jasnými argumenty.

Také měli ze zákona právo požádat nadřízené Městské státní zastupitelství v Praze o to, aby v rámci svého dohledu zkontrolovalo postup Pokorné. Ani v jednom případě to ale detektivové neučinili.

Svůj nesouhlas naopak vyjádřili zmíněným úředním záznamem uloženým do spisu. „Musím říct, že mě to překvapilo,“ přiznala ve středu Pokorná.

Policisté však už v té době znali z médií názor šéfky pražského městského zastupitelství Jany Hercegové na vyšetřování Drobila. Novináři se totiž dostali k dokumentu 1439, který Hercegová adresovala své podřízené Pokorné. Obsahuje metodické doporučení, aby dozorující státní zástupkyně případ posuzovala ve všech souvislostech.

Podstatou podezření vůči Drobilovi je nahrávka, na které údajně Michálkovi nabízí post svého náměstka na ministerstvu za to, že zničí své předchozí záznamy ze schůzek s Drobilovým poradcem Martinem Knetigem.

„Drobil nevybízel Michálka ke zničení důkazů. Celý rozhovor je též v duchu, aby fond řádně fungoval. Jednoznačně též nezaznělo, že pokud Michálek nahrávku nezničí, že bude odvolán, nebo že pokud ji zničí, tak že bude jmenován náměstkem,“ citoval Respekt z dokumentu Hercegové.

Spor může rozhodnout Zeman

Šéf ÚOKFK Martinec už naznačil, že se útvar obrátí na nejvyššího žalobce Pavla Zemana, který může v rámci zákonné kontroly případ znovu otevřít.

Pokornou rovněž zaráží fakt, že i když policie měla nahrávku loňského rozhovoru mezi Drobilem a Michálkem nejpozději od ledna, po celou dobu kauzu prověřovala jen pro trestný čin pletichy při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži, nikoli pro korupci.

„Na to bych ráda upozornila, že hned na začátku policejní orgán tuto nahrávku nevyhodnotil jako podezření pro korupci, to se stalo až z pokynu nejvyššího státního zástupce (z letošního dubna),“ dodala Pokorná s tím, že policie přitom měla od počátku k dispozici i vyjádření samotného Michálka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám