Hlavní obsah

Mladistvý raper z Ostravy pobodal děti nožem, hrozí mu 10 let

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Sedmnáctiletý raper, který loni v listopadu pobodal tři děti na ostravském sídlišti Zábřeh, stanul v pondělí u ostravského krajského soudu. Mladík, který na internetu pod přezdívkou Nifest zveřejňoval své písně plné násilí a nenávisti k lidem, je obžalován z pokusu o vícenásobnou vraždu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Incident se stal na dětském hřišti v ulici Patrice Lumumby v Ostravě. Jak stojí v obžalobě, mladík po rozchodu se svou dívkou v opilosti zaútočil na několik náhodně vybraných dětí velkým nožem.

Dvěma ze tří pobodaných chlapců způsobil tak závažná zranění, že by bez lékařské pomoci zemřeli. Nejmladší z nich, osmiletý chlapec, utrpěl 12 bodných ran do oblasti krku, hrudníku, břicha, zad a ruky. Útočník ho napadl na dětském hřišti na houpačce.

Když se koukám z okna, vidím jenom kriply, a když se procházím venku, chci, aby všichni chcípli.
rapování obžalovaného mladíka

Mladík, který byl zatčen přivolanými strážníky krátce po činu, podle obžaloby nožem už dříve hrozil dalšímu třináctiletému chlapci, že ho „podřeže jako prase.“ Kromě pokusu o vraždu je proto obžalován také z vydírání.

Státní zástupce vzhledem k věku obžalovaného nechtěl říct, zda přiznal motiv svého činu. Již dříve ale mladík na internetu pod přezdívkou Nifest zveřejňoval své raperské nahrávky plné obdivu k násilí.

„Když se koukám z okna, vidím jenom kriply, a když se procházím venku, chci, aby všichni chcípli,“ rapoval mladík v jednom ze svých popěvků. „Máš problém ve vztahu? Proč tak vážně. Vezmi kudlu do ruky, bodání je plné vášně,“ zpíval v jiné písni.

Třicet svědků a znalci

Vzhledem k věku obžalovaného je jednání neveřejné a média ani nemohou zveřejnit totožnost násilníka. „Mladistvému hrozí vzhledem k věku odnětí svobody ve výměře pěti až deseti let,“ řekla mluvčí soudu Lucie Böhmová.

„Soud vyslechne 30 svědků a dále znalce z odvětví toxikologie, soudního lékařství a psychiatrie,“ dodala s tím, že vyslechnuti budou také dva ze tří pobodaných.

„Nejmladší ze zraněných, kterému je nyní devět let, již vyslechnut nebude a soud pouze přečte jeho výpověď z přípravného řízení, aby znovuoživováním okolností nedocházelo k nepříjemnému ovlivňování jeho dalšího mravního a duševního vývoje,“ dodala mluvčí.

Hlavní líčení je naplánováno do středy a pak soudkyně rozhodne, zda bude jednání odročeno anebo bude vynesen rozsudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám