Hlavní obsah

Policisté odhalili gang kradoucí solární panely

Právo, ape

Pětici zlodějů už obvinili krajští kriminalisté z krádeží panelů ze solárních elektráren v Ústeckém kraji. Zatím jim byly prokázány krádeže ve 13 elektrárnách, škoda se vyšplhala na téměř 3,3 miliónu korun. Tři z pětice mužů ve věku 20 až 36 let jsou ve vazbě, hrozí jim až osmileté vězení.

Článek

Policisté počítají, že pětici sdělí obvinění ještě z několika dalších krádeží a celková škoda se tak vyšplhá na zhruba 4 milióny korun. „Krádeže solárních panelů jsou fenoménem konce loňského a začátku letošního roku,“ řekla šéfka kriminalistů Helena Pšeničková.

Tři z pětice panely přímo kradli, další dva fungovali jako překupníci. Nabízeli panely firmám, které solární parky staví. Zpočátku měl hlavní překupník sklad na svém dvoře, později nalezli dobrý odbyt. Desítky panelů mizely hlavně na Teplicku a Mostecku, ale i na Lounsku a Chomutovsku.

Jen několik panelů bylo zajištěno při domovních prohlídkách, ostatní už byly rozprodané. „Přímo zloději dostali 500 korun za panel, překupníci je pak dále prodávali za 1500 až 4000 korun. Jeden přitom stojí podle výkonu 10 až 18 tisíc korun,“ uvedla Pšeničková. Zloději většinou prostříhali plot, od panelů odpojili konektor a naložili je do osobního nebo dodávkového auta.

Kriminalisté partu sledovali od ledna, významně jim pomohly výpisy z telefonních hovorů, jejichž prostřednictvím zjistili, kdo se kde v určitou dobu nachází a zda byl na místě činu. Nynější novela zákona, která podobné získávání výpisů zakazuje, práci kriminalistům značně ztíží.

Reklama

Výběr článků

Načítám