Hlavní obsah

Po výbuchu v Explosii objevili kusy lidského těla

Právo, ren, ner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Semtín
Aktualizováno

Obvodní báňský úřad v Trutnově ve čtvrtek pokračoval společně s policií a dalšími odborníky ve vyšetřování příčin výbuchu nitroglycerinu v areálu firmy Explosia v Semtíně u Pardubic. Oficiální informace stále hovoří o čtyřech pohřešovaných, i když už v den exploze byly objeveny části lidského těla, Právu to potvrdily dva důvěryhodné zdroje.

Článek

„Již ve středu jsme v sutinách objevili části lidského těla, konkrétně dvě ruce jedné z obětí. Údajně patřily zhruba třicetiletému muži,“ řekl Právu jeden z hasičů, který na místě zasahoval a nepřál si být jmenován. Tento člověk ale v době výbuchu neměl být přímo ve výrobně.

Asi došlo k přehřátí směsi na perunit

Jak se podařilo Právu zjistit, výbuch nastal v provozu Synthesia „A“ ve výrobně dynamitové trhaviny perunit. „Při technologickém procesu nitraci glycerinu došlo pravděpodobně k přehřátí směsi, to je jakýsi olejnatý roztok – tzv. trhací olej. Následoval výbuch zhruba 600 kilogramů nitroglycerinu. Vše se připravovalo v technickém zařízení Malarex,“ potvrdil Právu chemický expert Synthesie, který je podrobně seznámen s technologickým procesem a situací na místě.

Při středeční explozi byly zničeny dva objekty, devět lidí bylo zraněno a čtyři osoby se pohřešují. Podle informací Práva by mohla být příčina neštěstí objasněna zhruba do jednoho měsíce.

Policie společně s báňským úřadem se pokusila zahájit ve čtvrtek výslechy svědků, řada z nich je ale ještě v šoku z prožité události. „Pokud toho budou svědci schopni, pokusíme se je vyslechnout. Domníváme se, že ukončení shromažďování základních důkazů by nemělo trvat déle než do konce tohoto týdne,“ potvrdil Právu mluvčí Českého báňského úřadu Bohuslav Machek s tím, že verzí je několik a bylo by nezodpovědné spekulovat o možných příčinách.

Policisté zajišťovali stopy

Na místě neštěstí byly od čtvrtečního rána desítky policistů, kteří hledali v rojnicích možné důkazy. „Zajišťujeme stopy a ohledáváme místo výbuchu. Byli přivoláni experti na výbušniny včetně kriminalistů. Celý proces však není otázkou hodin, ale následujících dní,“ řekla Právu mluvčí krajské policie Markéta Janovská.

S policisty jsou na místě i hasiči. „Naším úkolem je ohledání místa události a v troskách budov zjistit, zda začalo ve výrobně trhavin nejprve hořet a poté následoval výbuch, či požár vypukl až po výbuchu,“ objasnila Právu mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková.

Už nehrozí nebezpečí následných výbuchů

Krizový štáb Synthesie dospěl v pátek ráno k závěru, že už v provozech Explosie nehrozí nebezpečí následných výbuchů, a začíná znovu s testováním trhavin.

„V pátek bylo firmou obnoveno testování důlně-bezpečnostních trhavin. Současně byla zahájena likvidace zbytků trhavin po středeční havárii. Standardní testy, které proběhnou od půl desáté dopoledne do dvou hodin, budou doprovázeny zejména zvukovými efekty, jež mohou být slyšitelné i v okolí města Pardubic,“ řekl Právu Jiří Kyncl z oddělení krizového řízení firmy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám