Hlavní obsah

Muž omylem prohlášený za mrtvého byl pod silnými sedativy

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muž, kterého lékař záchranné služby na začátku dubna omylem prohlásil za mrtvého, byl pod silnými sedativy. Informoval o tom v úterý ředitel středočeských záchranářů Martin Houdek.

Foto: Petr Nový, Novinky

Článek

Zasahující lékař podle něj pracoval v neobvykle ztížených podmínkách, v době prohlídky pacienta byla tma a v bezprostřední blízkosti místa zásahu projížděly vlaky, přičemž lékař musel s tělem pacienta manipulovat velmi opatrně s ohledem na vysokou pravděpodobnost trestného činu a předpokladu ohledání místa policií.

Sám pacient podle Houdka následně přiznal, že je na substituční léčbě ze závislosti na návykových látkách a před kritickou událostí požil několik tablet silného sedativa.

"Kombinace jím užívaných látek způsobila v tomto případě velmi nebezpečné ohrožení života a zřejmě také byla příčinou ztuhnutí čelisti, mezižeberního svalstva a extrémního zpomalení pulsové a dechové frekvence, což při zásahu lékařem vedlo k chybnému konstatování smrti u pacienta,“ popsal situaci Houdek.

"Zasahujícího lékaře v žádném případě nehájím. Do této doby se však jednalo o výborného lékaře, který záchrannou službu reprezentoval také na odborných konferencích a soutěžích záchranných služeb," doplnil Houdek.

Případ se stal šestého dubna na vlakovém nádraží v Benešově. Přivolaný lékař záchranné služby označil muže za mrtvého, ten se však při práci přivolaných kriminalistů nečekaně probral. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám