Hlavní obsah

Muže na Bruntálsku uštkla jedovatá mamba

Právo, den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bruntál

Chovatel exotických hadů z Bruntálska skončil v péči specializovaného oddělení pražské Všeobecné fakultní nemocnice. V pátek večer jej totiž uštkla jedovatá mamba černá.

Foto: Profimedia.cz

Mamba černá

Článek

„Neobvykle zraněného muže zachraňovali v pátek záchranáři. Před půl desátou večer kontaktoval tísňovou linku 155 a operátorce sdělil, že je chovatelem jedovatých plazů a před malou chvílí jej uštkla mamba černá. Když s ní mluvil, byl už v automobilu na cestě do nemocnice,“ informoval mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl s tím, že pracovnice proto ihned kontaktovala urgentní příjem nemocnice v Krnově a ohlásila jim příjezd pacienta, který je ohrožený na životě.

Uštknutého muže ve zdravotnickém zařízení odborně ošetřili, po dvaadvacáté hodině byla záchranná služba požádána o letecký transport postiženého. Třicetiletého chovatele exotických plazů převezli záchranáři na heliport krnovské nemocnice.

„V té době byl již v umělém spánku a připojen k umělé plicní ventilaci. Muže v ohrožení života v noci přepravili do Prahy, kde jej předali do rukou lékařů Všeobecné fakultní nemocnice. Nalézá se zde totiž specializované pracoviště – toxikologické centrum, které se specializuje právě na případy intoxikací živočišnými jedy, zejména po uštknutí jedovatými hady,“ upřesnil Humpl.

Jed mamby černé je velice silný a toxický, úmrtnost po uštknutí tímto hadem je vysoká.

Reklama

Výběr článků

Načítám