Hlavní obsah

Mladík jezdil v autoškole navzdory zákazu řízení, teď mu hrozí vězení

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muž (26) z Benešovska si chtěl zřejmě ušetřit čas a ještě před vypršením zákazu řízení, který mu byl soudně nařízen v roce 2009, nastoupil do autoškoly. Zde pod dohledem instruktora absolvoval 13 zkušebních jízd. Dopustil se tak přečinu, za který mu hrozí až 3 roky odnětí svobody.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„V pátek jsme zveřejnili informace k případu, kdy muž i přes zákaz řízení motorových vozidel, podstoupil několik zkušebních jízd v autoškole. Člověk, kterému byl udělen takovýto trest a řídil, i když s asistencí instruktora, se dopustil přečinu, za který mu hrozí až tříletý trest. Nyní je ve vyšetřování, zda tak učinil vědomě,“ komentovala případ benešovská policejní mluvčí Diana Škvorová. Policisté postoupili případ státnímu zastupitelství, které o něm dále rozhodne.

„Stává se, že si řidiči tento fakt neuvědomují a přicházejí s žádostí o výcvik ještě před koncem vypršení trestu zákazu řízení motorových vozidel. Ovšem začít se zkušebními jízdami je opravdu možné až po vypršení zákazu. Je také na nás, abychom si vypršení zákazu ověřovali.

Často řidiči argumentují tím, že mladí, kteří ještě nedosáhli plnoletosti, mohou absolvovat jízdy rok a půl před osmnáctými narozeninami, s tím, že řidičské oprávnění je jim vystaveno až ve chvíli, kdy jsou plnoletí. Ale to je opravdu něco jiného,“ řekl Právu Jan Velenský z pražské autoškoly s tím, že v těchto případech se jedná o řidiče, kteří nějakým způsobem porušili zákon.

Mladíkovi hrozí vězení

Ať už mladík jednal vychytrale a doufal, že mu to projde, nebo se dopustil porušení zákazu nevědomě, nyní mu za to hrozí několikaleté odnětí svobody.

„Tříletý trest považuji za adekvátní, protože porušil podmínky trestu a dopustil se maření výkonu úředního rozhodnutí. Muž měl jasný zákaz řízení motorových vozidel, tedy zákaz činnosti. I když vedle něj seděl při zkušebních jízdách v autoškole instruktor, zakázanou činnost vykonával. To je jako, kdyby se člověk, který je ve výkonu trestu odnětí svobody, procházel venku a chodil se do věznice jenom vyspat,“ komentoval výši trestu dopravní expert Stanislav Huml (VV).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám