Hlavní obsah

Tisícovka kormoránů už dva dny masakruje ryby v centru Plzně

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Doslova spoušť po sobě zanechává asi tisícihlavé hejno kormoránů, které už druhý den hoduje na řece Radbuze přímo v centru Plzně. Ptáci berou útokem nezamrzlý úsek na Denisově nábřeží pod jezem, kam se většina ryb stahuje kvůli lépe prokysličené vodě. Ještě pár dní a ve vodě nezůstane jediná šupina.

Hejno kormoránů nad centrem PlzněVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

„Přilétají v půl osmé. Obrovský černý mrak dosedne na hladinu a začíná doslova masakr. Voda místy zbarvená krví, uhynulé, nebo poraněné ryby na břehu či unášené proudem. Nestrávené ryby leží i na chodníku a nábřežní silnici, kam je ptáci po vzletu vyvrhnou,“ řekl hospodář krajského rybářského svazu v Plzni Jaroslav Vogl.

Na koulování ptáci nereagují

Každý den tady rybáři sesbírají kolem dvaceti kilogramů mrtvých ryb. Jedná se o podoustve, cejny, ostroretky nebo plotice. Všechny o průměrné délce asi 30 centimetrů,“ vypočítával Vogel. Podle něho není možné tomuto plundrování zabránit. „Máme sice povolen plašící odstřel ale ne v této lokalitě. Na nějaké poskakování na břehu nebo házení sněhových koulí ptáci vůbec nereagují,“ vysvětlil Vogel.

Že nejde o úplně přirozený lov, uznávají i ochránci přírody. „Problém je v tom, že tady máme uměle upravené koryto, kde chybí přirozený úkryt jako například padlé stromy nebo podemleté břehy, kam by se ryby mohly před kormorány schovat. Navíc jsou zaseklé pod jezem, který nemohou překonat. Ti ptáci mají ryby přímo na podnose.

Foto: Profimedia.cz

Kormorán velký. Ilustrační foto

Rybáři by měli postavit k řece hlídky a nedovolit, aby hejno sedlo na vodu. Při lovu je pak už nic zpátky do vzduchu nedostane,“ řekl vedoucí plzeňského ekologického spolku Karel Makoň.

Sportovní rybáři vyčíslili celkové škody způsobené kormorány během roku na bezmála pět a půl miliónu korun. Podle jejich sčítání na revírech zimuje okolo pěti tisíc těchto ptáků. Aby kormorán vůbec přežil, musí podle Vogla denně zkonzumovat kolem půl kilogramu rybího masa.

Kormorán velký

Kormorán velký z řádu veslonohých je vodní pták, který se vyskytuje na všech pěti kontinentech. Jeho štíhlé tělo je pokryté černým peřím, krk a hlava bývá zbarvena bíle. Jeho tělo, které velikostí připomíná husu, je uzpůsobené pro dokonalý pohyb ve vodě. Zobák je zakončený ostrým hákem, který usnadňuje lov kořisti. Kormoráni se živí různými druhy ryb. Obvykle hnízdí v koloniích.

„Při pětitisícovém počtu je to denně dvě a půl tuny ryb. Vezmeme-li k násobení cenu za jeden kilogram rybího masa 50 korun, jsme na stopětadvaceti tisících korun,“ upřesnil Vogl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám