Hlavní obsah

Uprchlý makak si zašpásoval s policisty na Svitavsku

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svitavy

Opičák makak, který v červnu utekl z olomoucké zoo, se ve čtvrtek opět objevil na Svitavsku. Tentokrát překvapil policejní hlídku, která se vracela od dopravní nehody.

Článek

„Zřejmě v něm policejní uniforma budí respekt, a tak si od pohledné policistky, která mu bohužel nemohla nabídnout žádný pamlsek, držel dostatečný odstup,“ uvedla ve čtvrtek Právu mluvčí svitavské policie Anna Štegnerová.

„Zřejmě v něm policejní uniforma budí respekt, a tak si od pohledné policistky, která mu bohužel nemohla nabídnout žádný pamlsek, držel dostatečný odstup,“ uvedla ve čtvrtek Právu mluvčí svitavské policie Anna Štegnerová. Když prchající makak zjistil, že mu dopravní policisté k snědku nic nedají, vylezl na nedaleký strom. Před policisty při fotografování triumfálně zapózoval, poté slezl ze stromu a bez rozloučení zmizel v lese.

„Zřejmě v něm policejní uniforma budí respekt, a tak si od pohledné policistky, která mu bohužel nemohla nabídnout žádný pamlsek, držel dostatečný odstup,“ uvedla ve čtvrtek Právu mluvčí svitavské policie Anna Štegnerová. Když prchající makak zjistil, že mu dopravní policisté k snědku nic nedají, vylezl na nedaleký strom. Před policisty při fotografování triumfálně zapózoval, poté slezl ze stromu a bez rozloučení zmizel v lese. Opičák se od červnového útěku z olomoucké zoo toulá. Nejdříve po Moravskotřebovsku, nyní na Svitavsku. Naposledy zamířil v pondělí mezi družstevníky do Jedlové a také zde se šikovně vyhnul odchytu. Uprchlík se nenechal zlákat ani nabízenými pamlsky. Opět před muži zákona vylezl na strom a čekal, co bude následovat.

„Zřejmě v něm policejní uniforma budí respekt, a tak si od pohledné policistky, která mu bohužel nemohla nabídnout žádný pamlsek, držel dostatečný odstup,“ uvedla ve čtvrtek Právu mluvčí svitavské policie Anna Štegnerová. Když prchající makak zjistil, že mu dopravní policisté k snědku nic nedají, vylezl na nedaleký strom. Před policisty při fotografování triumfálně zapózoval, poté slezl ze stromu a bez rozloučení zmizel v lese. Opičák se od červnového útěku z olomoucké zoo toulá. Nejdříve po Moravskotřebovsku, nyní na Svitavsku. Naposledy zamířil v pondělí mezi družstevníky do Jedlové a také zde se šikovně vyhnul odchytu. Uprchlík se nenechal zlákat ani nabízenými pamlsky. Opět před muži zákona vylezl na strom a čekal, co bude následovat. Podle odborníků by byl odchyt opice uspáním pro ni nebezpečný, neboť pádem z výšky by se mohla vážně zranit. „Nezbývá, než pohyb uprchlíka opět pouze monitorovat,“ řekla Štegnerová.

Zima mu nevadí

Makak už urazil na své pouti desítky kilometrů. „Přesuny na takové vzdálenosti nečiní makakům vůbec žádný problém. Jsou schopni se adaptovat na místní prostředí a ani zima by je neměla překvapit. Vždyť makakové červenolící žijí ve své domovině – Japonsku – v podobném podnebním pásmu jako je u nás,“ uvedl Právu zoolog Petr Ryšavý.

Makak červenolící je schopný odolávat zimám se sněhem i mrazem. Dokonce se při hledání potravy dokáže prohrabat až 1,5 metru silnou vrstvou sněhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám