Hlavní obsah

Policie se v případu Aničky mohla a měla na veřejnost obrátit dřív, tvrdí Baudyšová

Novinky, Michaela Urbanová, Petr Nový
Praha

Ředitelka Nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová kritizuje policii za postup v pátrání po zmizelé devítileté Aničce z pražské Troji. Měla podle ní požádat veřejnost o spolupráci dříve než ve čtvrtek, když po dítěti pátrala od středeční třetí hodiny odpoledne. Policie pochybení odmítá.

Policie pochybila v pátrání po pohřešované Aničce, tvrdí ředitelka Nadace Naše dítěVideo: Novinky

 
Článek

Baudyšová přitom připomněla, že od května letošního roku funguje Národní koordinační mechanismus pátrání po pohřešovaných dětech, který má hledání ztracených dětí zrychlit za využití celostátních médií, především televize. „Proč nebyl využit systém, o kterém informovalo Ministerstvo vnitra ČR letos na jaře?“ řekla Baudyšová.

Podle ní měla policie ve spolupráci s médii o případu Aničky informovat občany ihned poté, co se o pohřešované dívce dozvěděla.

Pokud by bylo hledané dítě zařazeno do zmíněného systému, podle dohody z jara tohoto roku by následně média zprávu o něm vysílala v pravidelných intervalech, a to i za cenu přerušení vysílání. „Je to otázka prvních hodin, kdy dítě může být při volném pohybu osob v Evropské unii převezeno do jiné země,“ uvedla Baudyšová.

O zařazení do zmíněného systému rozhoduje příslušná kriminální policie. Podle Pavly Kopecké, mluvčí kriminální policie, mechanismus „spuštěn byl, ale o něco později. Vzhledem k tomu, že pražští policisté měli informace, že se jedná pouze o regionální případ, proto ve středu využili pouze regionálních médií.“

V TV až ve čtvrtek

I pražská policie odmítá, že by v případě Aničky jakkoli pochybila s tím, že od začátku na případu pracovalo velké množství uniformovaných policistů, kriminalistů v civilu i strážníků městské policie. „Pohřešovaná dívka byla okamžitě vložena do databáze hledaných a pohřešovaných osob, informace se tak ihned dostala i do zemí schengenského prostoru,“ řekla v pondělí Novinkám mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

„K samotnému administrativnímu úkonu – označení pohřešované v systému „dítě v ohrožení“ – došlo ve čtvrtek ráno,“ doplnila s tím, že ale v pátrání byla zveřejněna standardním způsobem již od středy. První zprávy o pátrání po Aničce se na internetových serverech objevily ve středu pozdě večer, první zmínka v České televizi byla až ve čtvrtek dopoledne.

„Česká televize dostala informaci od policie o pátrání ze systému Národního koordinačního mechanismu pátrání po pohřešovaných dětech ve čtvrtek ráno v 8.45,“ řekl Novinkám mluvčí ČT Ladislav Šticha.

Případ pohřešované Aničky řeší policisté od středy 13. října. O tom, že devítiletá dívka nedorazila domů, informovali její rodiče policii už ve středu odpoledne. Rozsáhlé pátrání nepřineslo žádný výsledek ani včera. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám