Hlavní obsah

Vrchní soud snížil důchodci trest za pobodání tří lidí

Právo, Petr Marek
Olomouc

Na čtyři roky do věznice s dozorem poslal v úterý Vrchní soud v Olomouci (VS) 74letého Jiřího Miškecha. Loni v říjnu ve Střelicích na Brněnsku pobodal tři lidi, přičemž jeden ze zraněných zemřel. O polovinu mu tak snížil trest, který mu vyměřil letos 15. července Krajský soud v Brně (KS).

Foto: Petr Marek, Právo

Jiří Miškech u Vrchního soudu v Olomouci.

Článek

Potyčka vypukla 4. října 2009 v podvečer na autobusové zastávce ve Střelicích. Tam Miškech čekal se svou příbuznou na autobus do Brna společně s větší skupinou hlučně se bavících osob. Miškech se nejprve dostal do slovního konfliktu s jednou z žen, když se ohradil vůči jejímu chování. Tu uhodil do obličeje, až tato upadla na zem.

Na obranu napadené se postavil jeden mladík a útočníka udeřil pěstí do oka. Následně ho chytil za oblečení, natlačil na blízké kamenné schodiště a přidržením u trubkového zábradlí mu přimáčkl krk. Miškech ze strachu z udušení a v silném rozrušení chtěl z této situace uniknout, a to za každou cenu. „Mstitele“ proto dvakrát bodl nožem s čepelí dlouhou deset centimetrů do levé přední poloviny hrudníku.

Důchodce byl škrcen, dušen, otřesen a v důsledku toho jednal pod vlivem strachu o svůj život.
soudce Petr Angyalossy

Poté dvakrát bodl do hrudníku i dalšího muže, který k nim přiběhl s tím, že je od sebe odtrhne. Nešťastník, manžel ženy, kterou Miškech v úvodu konfliktu uhodil, během několika minut na místě zemřel. Nakonec obžalovaný bodl rovněž manželku oběti, to když jej chytila na hrudi za oblečení a křičela na něj, co to udělal.

Miškekech se u VS domáhal zproštění obžaloby s tím, že se jednalo o nutnou obranu. V případě, kdyby VS konstatoval, že meze nutné obrany překročil, žádal nižší trest, a to pod spodní hranici zákonné sazby. Státní zástupce zase žádal překvalifikování jednání obžalovaného na pokus vraždy na více osobách a tím i vyšší trest.

Čin souzen po částech

VS odvolání státního zástupce zamítl jako nedůvodné, Miškechovi z části vyhověl.

„To, co se stalo, je třeba hodnotit v jednotlivých fázích. Pobodání muže, který Miškecha napadl, jsme vyhodnotili jako nutnou obranu. Důchodce byl škrcen, dušen, otřesen a v důsledku toho jednal pod vlivem strachu o svůj život. Za dva další případy pobodání však již odpovědnost nese, ale kvalifikovali jsme to tak, že jednal opět ze strachu, tedy z omluvitelné pohnutky. Proto nižší trest,“ vysvětlil Právu soudce Petr Angyalossy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám