Hlavní obsah

Žhářské útoky si romská rodina z Opavy vymyslela

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opava

Tři zápalné lahve i hořící kontejner v domě na Rybářské ulici v Opavě letos na jaře má podle policie na svědomí pětapadesátiletý nájemník jednoho z bytů, Karel Giňa, který jim žhářské útoky nahlásil. Muž již dostal sankci od přestupkové komise města Opavy, kam případ krajská policie předala.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Mohu potvrdit, že se v Opavě v dubnu ani v květnu nejednalo o rasistické útoky. Vyšetřování neprokázalo, že by za třemi nalezenými zápalnými lahvemi s minerálním olejem na chodbě a v jednom bytě romského domu a za zapáleným kontejnerem stála cizí osoba. Podle důkazů, které má policie k dispozici, si vše vymyslel a zinscenoval samotný oznamovatel všech případů,“ informoval krajský policejní mluvčí Stanislav Sobol s tím, že policie proto případ předala na přestupkovou komisi města Opavy.

„Pachové stopy vyzněly v neprospěch oznamovatele událostí,“ doplnil opavský policejní mluvčí René Černohorský.

„Oddělení přestupků potvrdilo zjištění policie a udělilo při řízení „obviněnému“ sankci podle příslušných předpisů daného zákona,“ informoval v úterý redakci Práva opavský mluvčí Jan Šindler s tím, že více bohužel nemůže uvést. Postih za vymyšlení žhářských útoků Karlu Giňovi od policie nehrozí, jelikož náš právní řád nic takového neuvádí. Podle policie by se však v budoucnu toto mělo změnit.

Samotného obviněného Karla Giňu se redakci včera nepodařilo zkontaktovat, jelikož se v současnosti médiím spíše vyhýbá. V příštím týdnu jej snad už bude zastupovat nová zmocněnkyně.

Romští aktivisté jsou v šoku

„Jsem z této situace nešťastný. U Giňových jsem byl v pondělí a povídali jsme si o celé situaci. Pan Giňa je z výslechů psychicky vyčerpaný. Věřím v práci policie, avšak je pro mě velmi těžké pochopit, že by si vše Romové vymysleli. Pro hořící kontejner však prý existují důkazy, že je to výmysl. Co se týká zápalných lahví, tak ale mám pochybnosti,“ líčil romský aktivista Kumar Vishwanathan, který se třemi opavskými rodinami v domě na Rybářské ulici spolupracuje.

„Je to poprvé, co by na sebe Romové takto upozorňovali. Vnímám to, co Karel Giňa udělal, jako zoufalý čin člověka, který se snaží i se svou rodinou utéct z místa, kde nyní bydlí a jsou zde rasisticky opakovaně verbálně napadáni. Ale neví, jak to udělat,“ přemítal dále Vishwanathan s tím, že je to opravdu velmi složitá situace.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám