Hlavní obsah

Za přepadení banky na Novodvorské a zajetí rukojmích si odsedí osm let

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Petr Krstev si má za prosincové přepadení pobočky Komerční banky na Novodvorské v Praze 4 odsedět osm let. Rozhodl o tom ve čtvrtek Vrchní soud v Praze.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Krstev u soudu

Článek

Soud zamítl Krstevovo odvolání proti dubnovému rozsudku městského soudu, kdy žádal nižší trest. Podle něj byly málo zohledněny polehčující okolnosti a jeho účinná lítost. K činu ho prý dohnali vyděrači a policie, která ho před nimi neochránila.

Tomu však soud neuvěřil. "Obviňuje všechny kolem sebe, ale sám si neuvědomuje, co spáchal a že viníkem je on," uvedl předseda senátu vrchního soudu Jiří Kulvejt.

"Nikdy bych dobrovolně a ze své vůle neučinil takovou zavrženíhodnou věc," prohlásil. Vyděrači ho prý vydírali již dlouho před přepadením a připravili ho o 160 miliónů korun. Nakonec mu údajně vyhrožovali zabitím jeho družky a dcery, pokud jim do 14 dnů nedodá další tři milióny.

Hrozil pistolí, peníze dostal

Podle obžaloby přišel Krstev 16. prosince do Komerční banky v Novodvorské ulici, ve které si již den předtím dohodl schůzku ohledně úvěru. V kanceláři s ním byla zaměstnankyně a ředitelka pobočky. Krstev jim údajně pohrozil pistolí a požadoval tři milióny korun, které nakonec dostal.

Foto: Kamaryt Michal, ČTK

Policisté vyvádějí pachatele z pobočky Komerční banky na Novodvorské ulici v Praze 4.

Poté, co zjistil, že je banka obklíčená, ženy zadržel v kanceláři. Po zásazích policejních vyjednavačů vyslal ředitelku, aby zařídila odchod policie. Ředitelka už se nevrátila, Krsteva po dalším vyjednávání zadržela policie. Jedno z nejdramatičtějších bankovních přepadení v novodobé pražské historii se obešlo bez zranění.

Krstev připustil, že do banky přišel s polepenými brýlemi a obvazy na obličeji, tvář si prý ale kryl kvůli zdravotním problémům. Plynovou pistoli si s sebou údajně vzal kvůli vyděračům. Dvojici žen podle svých slov nevyhrožoval násilím a jeho zbraň vůbec neviděly.

Reklama

Výběr článků

Načítám