Hlavní obsah

Lidé rozkradli pěnu, která měla Ústí chránit před prasaty

– Ústí nad Labem • Aktualizováno
Právo, Aleš Pelikán

Krajskou metropoli Ústí nad Labem často navštěvují divoká prasata, která si často troufnou do zahrad i parků. Město se proto letos v létě rozhodlo, že bude před jejich nájezdy okrajové části města chránit. Na sloupky a tyče tvořící linie se instalovala speciální pěna, která po napuštění účinnou látkou má zvěř odpuzovat.

Foto: Profimedia.cz

Divoké prase umí vyvolat strach i bolení hlavy.

Článek

Jenže ještě než se stačila do pěny účinná látka napustit, zloději pěnu z části linií rozkradli. Protože neobsahuje potřebné množství účinné látky, je ale lidem k ničemu.

Někteří lidé pěnu ukradli a dali si ji prý na svou zahradu v naději, že se jí před divočáky uchrání. Prasata láká na konci léta a na podzim do města například zrající ovoce. V liniích jsou ale nyní i několikasetmetrové mezery a prasata tak na mnoha místech od návštěvy města nic neodrazuje.

Speciální hmota podobná montážní pěně se nanáší na stromy a ploty, tam, kde nejsou, pak na dřevěné sloupky. Do ní se musí odpuzující látka doplnit později. "Za velkou částí Střekova a Brné bude nutné hráz pachových ohradníků obnovit a teprve za další dva až tři týdny bude moci být v těchto částech aplikován pachový koncentrát. Zlodějům je pěna, kterou odcizili, úplně na nic, jen poškodili stovky ostatních slušných domkářů a zahrádkářů,“ uvedla náměstkyně primátora Zuzana Kailová (ČSSD).

"Zlodějům je pěna, kterou odcizili, úplně na nic, jen poškodili stovky ostatních slušných domkářů a zahrádkářů,“ uvedla náměstkyně primátora Zuzana Kailová ČSSD).

Myslivci mají v okolí Ústí také povolen odstřel prasat, což je další způsob obrany proti jejich pronikání do města. Letos už jich několik ulovili. Divočáci dokáží probourat a překonat i dřevěný a drátěný plot, účinná je prý jen betonářská síť ze železných prutů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám