Hlavní obsah

Žena se zranila při sběru hub, zachránil ji vrtulník

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rychnov nad Kněžnou

Ranní vycházka na houby se ve čtvrtek kolem osmé hodiny proměnila v drama. Osmapadesátiletá žena, která vyrazila do lesa mezi obcemi Jahodov a Končiny na Rychnovsku si totiž poranila levou nohu v kotníku a nemohla se hýbat.

Článek

Naštěstí měla mobilní telefon, a tak zavolala na dispečink záchranné služby. Nedokázala však přesně určit místo, kde se nachází. Do oblasti byl proto povolán vrtulník s lékařem a leteckým záchranářem z Hradce Králové. Vrtulník se nejprve snažil lokalizovat místo a ze vzduchu monitoroval les podél břehů Jahodovského potoka.

„Zraněná žena byla v kontaktu s dispečinkem záchranné služby a podávala zprávu, zda a kde slyší zvuk vrtulníku. Tímto způsobem se podařilo za několik minut ženu lokalizovat,“ popsala průběh zásahu mluvčí královéhradeckých krajských hasičů Martina Žahourková.

Pilot vrtulníku přistál na nedaleké louce a lékař s leteckým záchranářem připravili veškeré vybavení pro zásah a upevnili lano pod vrtulník. V podvěsu vrtulníku byli přepraveni k místu v lese, kde ležela zraněná houbařka. Tam byli vysazeni a zraněnou ženu následně uložili do vakuových nosítek.

„Po nezbytném ošetření a zajištění dal letecký záchranář pokyn k příletu vrtulníku a společně s lékařem přepravili pacientku zpět na nedalekou louku. Odtud byla žena převezena pozemní záchrannou službou do nemocnice v Rychnově nad Kněžnou,“ dodala Žahourková.

Reklama

Výběr článků

Načítám