Hlavní obsah

Na Pardubicku spadl cvičný letoun, oba piloti se katapultovali

Právo, Novinky, ren, dan
Aktualizováno

U Borohrádku na Královéhradecku spadl v pondělí vpodvečer do lesa armádní letoun Albatros L-39. Dva piloti se katapultovali. Na místě zasahují hasiči a policie.

Článek

Stroj spadl u Borohrádku u Hradce Králové. Podle očitých svědků letěla nad místem v době pádu dvě letadla. Pak zazněl ohlušující výbuch a v lese vypukl požár.

Foto: Mlejnková Alexandra, ČTK

U Holic na Pardubicku spadlo vojenské cvičné letadlo L-39 Albatros.

"Dnes v 18.25 hod. došlo poblíž Borohrádku u Hradce Králové k nehodě vojenského letounu L-39 z Centra leteckého výcviku z Pardubic. Na palubě byly dvě osoby. Při letu identifikovali závadu na motoru. Po vyhodnocení situace navedli letoun do neobydleného prostoru a katapultovali se, jsou bez zranění. Příčiny nehody se vyšetřují. Na místo nehody míří náčelník Generálního štábu AČR generál Vlastimil Picek," informovala Novinky mluvčí Generálního štábu AČR Jana Růžičková.

Foto: Mlejnková Alexandra, ČTK

Místo nehody

Z lesa po havárii stoupal dým a policisté celou oblast uzavřeli. Na místě zasahovalo šest jednotek hasičů. Hasili dvě ohniska asi 300 metrů od sebe. S likvidací požáru jim pomáhal vrtulník.

Krajská policejní mluvčí Markéta Janovská ČTK řekla, že havárii letadla nahlásilo více lidí. Seběhli se k místu a sbírali kousky letadla, aby měli "trofej". Policie je žádá, aby úlomky kvůli vyšetřování nehody vrátili.

Piloti "z nehody vyvázli bez vážných zranění. Následně byli vrtulníkem přepraveni do pardubické nemocnice, kde se podrobili nezbytnému vyšetření, po kterém byli propuštěni," doplnila Růžičková.

Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek podle ČTK na místě nehody řekl, že šlo o obyčejný cvičný let začítečníka se zkušeným instruktorem. Podle neověřených informací začalo v motoru letadla hořet, oheň se asi rozšířil do kabiny a zasáhl přístroje. Až do odvolání byly lety na tomto typu letadla pozastaveny. Nehodu vyšetřuje Inspekce ministra obrany, dodal Picek.

Foto: Mlejnková Alexandra, ČTK

Letecké hašení místa nehody

Před devíti lety zahynul pilot

Poslední známý incident letounů L-39 se stal v září 2007, kdy o sebe křídly zavadily dva stroje vracející se ze Dne NATO v Mošnově. Piloti s poškozenými stroji přistáli bez problémů, nikdo nebyl zraněn. Kvůli nehodě platil několik dní zákaz cvičných letů proudových bojových letounů.

Tragičtější následky měla havárie letadla L-39 Albatros 1. srpna 2001 nedaleko Pelhřimova, kdy při nehodě pilot zahynul.

Reklama

Výběr článků

Načítám