Hlavní obsah

Kinský už potřetí u děčínského soudu neuspěl

Právo, rup
DĚČÍN

Potomek šlechtického rodu František Oldřich Kinský v pondělí prohrál u děčínského okresního soudu už třetí žalobu na určení majetku v kraji. Tentokrát soudkyně Jana Havlová rozhodla, že nemá nárok na vydání výletního areálu v Rynarticích.

Článek

Areál tak nadále zůstává majetkem pražské firmy MTT Company. Rozsudek však není pravomocný. Spor bude ještě projednávat Krajský soud v Ústí nad Labem, neboť právní zástupce Kinského se chce odvolat.

Děčínský soud při vynášení verdiktu sice uznal, že František Kinský byl majitelem sporného majetku, ale odkazoval na Pařížskou dohodu o reparacích a Benešovy dekrety.

Soudkyně Havlová už v říjnu zamítla dvě žaloby Kinského. Lovecký zámeček na Tokáni tak stále patří ministerstvu vnitra a restaurace na Jedlové hoře obci Jiřetín pod Jedlovou.

I v dnešním sporu připomněla, že podle reparační dohody připadl tehdejšímu Československu německý majetek a bylo povinností vlády zajistit, aby se nevrátil do německých rukou.

Rekonstrukce stála 20 miliónů

"V tomto případě nám jde o dva domy a dva pozemky v obci Jetřichovice. Byl to původně areál Kinského lesovny, dnes objekty slouží jako ubytovací kapacity," řekl Právu v průběhu projednávání případu advokát Kinského Jaroslav Čapek. Areál byl postupně zrekonstruován za 20 miliónů korun.

Žalovaná strana předložila listinné důkazy podporující tvrzení, že majetek Kinského byl zkonfiskován oprávněně, mezi čtenými listinami byly také doklady o tom, že žalobce je německé národnosti. "Podle sčítacího archu z roku 1921 i 1930 byl otec žalobce německé národnosti, při sčítání lidu v Chrudimi a Praze 1 byl na sčítacích listech tento údaj uveden," uvedl právní zástupce MTT Company.

Čapek však tyto archy zpochybnil, o jednom dokonce řekl, že vyhotoven účelově. "V tomto případě by se navíc vůbec neměla zkoumat národnost mého klienta," prohlásil. Soudkyně však oponovala, že je tomu právě naopak.

Kinský podal na Děčínsku 46 majetkových žalob. Soudkyně Jana Havlová však nařídila projednávání 12 z nich, protože u ostatních Kinský nezaplatil soudní poplatky. Advokát Kinského již pět soudních sporů vyhrál, zejména na Choceňsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám