Hlavní obsah

V Brně samopalem zastřelili expolicistu spojeného s kauzou Berka

Právo, Novinky, Miroslav Homola, Radim Vaculík, Petr Nový, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Neznámý pachatel v pondělí večer zastřelil bývalého kriminalistu, který figuroval jako svědek v kauze konkurzů ústeckého soudce Jiřího Berky. Muž zemřel po zásahu dvou kulek ze samopalu v autě před svým domem v Žebětíně u Brna. Uvedla to TV Prima.

Článek

Podle dostupných informací byla vražda předem dobře promyšlená. Střelec čekal v místě, kde musel projíždějící vůz značně zpomalit, aby projel ostrou zatáčkou. Právě v tom místě byl muž přijíždějící ke svému domu zastřelen. Pak se měl jít vrah ještě ubezpečit k autu, že je jeho oběť mrtvá.

Zastřeleným mužem je někdejší kriminalista (47), který pracoval nejprve u Finanční policie. Poté pracoval jako detektiv na brněnské krajské správě.

Kandidoval v letošních volbách

Po odchodu do civilu začal v Brně podnikat a také se angažoval v politice. Dokonce kandidoval v letošních parlamentních volbách za Stranu Práv Občanů - Zemanovce v Jihomoravském kraji.

Podle kriminalistů mohla být vražda spojená také s podnikatelskými aktivitami, kterým se muž v poslední době věnoval.

Policie intenzivně a zatím marně pátrá po střelci, který si na muže, jenž od policie odešel před pěti lety, počíhal před jeho domem a vystřelil podle dostupných informací celkem třikrát. Obličej měl vrah ukrývat pod kapucí.

Zabitý muž pracoval mimo jiné i na konkursech ústeckého soudce Berky. V Brně byl zřejmě v rámci vyšetřování nasazen i na prověřování praktik bývalé správkyně konkursní podstaty vytunelované Zbrojovky Ilony Strmiskové. Předstíral, že s ní spolupracuje, nakonec ho ale Strmisková propustila, protože se údajně odmítal podílet na jejich podivných aktivitách.

Mezi těmi případy neexistuje absolutně žádná souvislost
mluvčí Vrchního státního zastupitelství

Mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze, které Berkův gang u soudu žalovalo, Irena Válová, rezolutně odmítá, že by vražda bývalého policisty mohla souviset s někdejším stíháním konkursní mafie.

„Mezi těmi případy neexistuje absolutně žádná souvislost,“ prohlásila Válová. Podle zjištění Práva se muž na vyšetřování Berkova gangu skutečně nepodílel.

Svědek v případu

„V žádném případě to nebyl člen vyšetřovacího týmu. Pro nás to byl naprosto bezvýznamný svědek, který v minulosti pracoval pro konkursní správkyni Zbrojovky Brno Ilonu Strmiskovou,“ uvedl zdroj obeznámený s vyšetřováním kauzy Berka.

Strmiskovou brněnské soudy loni odsoudily ke třem letům a čtyřem měsícům vězení za zpronevěru a krácení daně, jichž se dopustila při správě známého zbrojařského podniku. Její dovolání letos zamítl Nejvyšší soud ČR.

„Vyslechnuti byli jak nyní zavražděný muž, tak Strmisková. Ale v podstatě jen proto, že Strmisková tvrdila, že zabitý muž pracoval pro pachatele trestné činnosti a nabízel jí úplatky. Z jejich výpovědí vyplynulo, že mezi sebou vedli i nějaké civilní spory,“ dodal zdroj Práva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám