Hlavní obsah

Všichni policisté včetně exministrova bratra Řebíčka zůstávají ve vazbě

– Teplice
Právo, Karel Otcovský

Jen několik minut trvalo ve středu u teplického soudu odročené hlavní líčení s bývalými policisty Adamem Řebíčkem, Romanem Majerníkem a Radkem Turišinem.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Obžalovaní Řebíček, Turišin a Majerník na lavici obžalovaných.

Článek

Všichni jsou obžalováni z braní úplatků a zneužití pravomoci veřejného činitele, hrozí jim až pětileté vězení. Soudce Milan Ferenc dokončil dokazování jejich případu, na závěrečné řeči však nedošlo.

Obžalovaní a jejich advokáti neměli zatím k dispozici protokol o hlavním líčení. S dokumentem, na jehož základě mohou zvolit další postup obhajoby, se tudíž nemohli seznámit.

Soudce odmítl další svědky

Soudce následně odmítl návrh obhájců na doplnění dokazování předvoláním tří svědků. Jedním z nich měl být exministr dopravy Aleš Řebíček (ODS), bratr obžalovaného Adama Řebíčka. Podle Ference by byly výslechy požadovaných svědků nadbytečné a nepřinesly by soudu nové důkazy.

Soudce dále zavrhl žádost advokátů o propuštění obžalovaných z vazební věznice, kam je před týdnem poslal, protože rozhodnutí o vazbě nenabylo dosud právní moci. Umožnil však obžalovaným několikaminutový kontakt s rodinnými příslušníky přímo v jednací síni. O emoce nebyla nouze.

Soudce odročil hlavní líčení na příští pondělí, kdy zaznějí závěrečné řeči. Poté si kvůli složitosti případu ponechá čas na rozmyšlenou. Rozsudek vynese zřejmě ve středu.

Tepličtí kriminalisté brali podle obžaloby peníze od majitele teplického autobazaru Michala Bartese, který se po čase obrátil na inspekci ministra vnitra. Bartes od nich požaduje vrátit tři milióny korun. Obžalovaní tvrdí, že jsou nevinní, podle nich jde o vykonstruované obvinění.

V případě existují i podezření na nabízení úplatků. Sedm miliónů korun údajně kdosi nabízel Bartesovi, aby nevypovídal v neprospěch Řebíčka. Tvrzení podnikatele nyní prošetřuje policie. S nabídkou miliónového úplatku byl prý kontaktován i soudce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám