Hlavní obsah

Za týraní dětí mají Rosnerovi dostat podmíněný trest, navrhuje žalobkyně

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavkov

Blažena a Lubomír Rosnerovi nezvládali péči o svěřené děti, týrali je a zaslouží trest. Takový je názor státní zástupkyně, která v pondělí u vyškovského okresního soudu navrhla pěstouny ze Slavkova u Brna vyznamenané prezidentem republiky potrestat podmínkou. Verdikt nad manželi vynese soud ve středu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Pěstouni Blažena a Lubomír Rosnerovi u soudu jakékoli týrání popřeli.

Článek

Zásadní pro rozhodnutí soudu bude, jak posoudí výpověď dvou údajně týraných chlapců, kteří celou kauzu rozpoutali vhozením dopisu do školní schránky důvěry. Za pomoci dalšího ze svěřenců pak na mobilní telefon natočili video, na kterém rozlícená Rosnerová spílá jedné z dívek.

„První chlapec vypověděl, že byl bit prutem, rukou a berlou, přičemž mu obžalovaná nadávala a vyhrožovala s nožem v ruce, zatímco obžalovaný ho držel pod krkem. Druhý hoch uvedl, že rodiče na něj byli hnusní, nadávali mu a o sestru zlomili berlu. Obžalované usvědčují znalecké posudky, nebyli schopni adekvátně řešit situaci, nezvládali péči a napadání se stalo ventilem jejich psychického napětí,“ prohlásila státní zástupkyně, podle které pěstouni několik let týrali čtyři z celkem patnácti dětí, které za 26 let vychovali.

Rosnerová obvinění odmítla

Rosnerová ve své emotivní závěrečné řeči obvinění odmítla, pouze připustila, že na inkriminovaném videu ji skutečně ujely nervy. „Děti jsme do péče přijímali v různém věku s různým stupněm postižení. Nikdy jsme si nevybírali, většinou jsme si brali ty, které nikdo nechtěl. Děti jsme podle obžaloby bili do krve, ale lékaři nenašli jizvy. Chlapec měl mít celé tělo a obličej od modřin, nikdo si jich ale nevšiml,“ slzela před soudcem Rosnerová.

Za zuřivý výstup se prý „dceři“ nesčíslněkrát omluvila. „Děti jsem nikdy netýrala. Prosím, abyste naše jednání neposuzovali jen podle paragrafů, ale i rozumem,“ zakončila Rosnerová, zatímco její manžel jen utrousil směrem k státní zástupkyni, že obžaloba je pouze „snůškou nesmyslů“.

Znalkyně: tělesné tresty byly součástí výchovy

Soud vyslechl i znalkyni psycholožku Martu Skulovou, která upozornila, že tělesné tresty byly v rodině součástí výchovy. „To ale nebylo týrání, k výrazně nepřiměřeným trestům začalo docházet až v souvislosti s příchodem jednoho z problémových hochů a s onemocněním Rosnerových. Týrání chlapce ale muselo být jen velmi krátké,“ uvedla znalkyně na adresu hocha, který od pěstounů odešel do Brna za svou biologickou matkou, ihned se začlenil do bandy svých vrstevníků a policie už ho podle dostupných informací vyšetřuje pro dvě loupeže.

Znalkyně také ale upozornila, že ač děti ve svých výpovědích přeháněly, k týrání dle jejího názoru v rodině docházelo. „Všechno si nevymyslely, u jednoho z hochů se kupříkladu projevil syndrom týrané osoby. Pohlavky, vyplácení proutkem nebo klečení byly jako tresty srozumitelné, děti věděly, čeho se mají vyvarovat. Jenže po příchodu problémového dítěte do rodiny, se stává, že s takovým jedincem nic nepořídíte. Následuje nervozita, podrážděnost a zkratkovité jednání,“ odhalila zřejmě znalkyně příčinu týrání.

Rosnerovi ale za vším nevidí to, že podle všeho přecenili svoje síly, když si z ústavů brali další a další děti, ale činnost neznámého nepřejícného závistivce z okolí, kterému vadilo prezidentské vyznamenání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám