Hlavní obsah

Uklízečka našla v nemocnici opuštěného novorozence v batohu

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hořovice
Aktualizováno

Opuštěného novorozence našla v úterý ráno uklízečka v hořovické nemocnici. Chlapce našla v suterénu a předala ho zdravotníkům, je v pořádku. Po matce dítěte nyní pátrají policisté.

Článek

„Ráno, kolem páté hodiny, našla uklízečka pohozené novorozeně v areálu nemocnice. Ihned ho předala zdravotníkům,“ řekl Novinkám mluvčí hořovické nemocnice Tomáš Šebek.

Dítě bylo pohozeno v batohu a zabaleno v dekách. Chlapec skončil na novorozeneckém oddělení. „Je v pořádku ve stabilizovaném stavu, váží 2,88 kilogramů a měří 47 centimetrů,“ doplnil Šebek.

Policisté pátrají po matce dítěte. Zdravotníci dali chlapci jméno Jaroslav Úterek podle kalendáře.

„Nalezený novorozenec nejeví známky nedonošenosti, měl správně podvázaný pupečník a nebyl podchlazený. V tento okamžik ho máme ve stabilizovaném stavu a je hospitalizovaný v inkubátoru na našem oddělení,“ uvedl primář neonatologického oddělení František Zahálka.

Babyboxy v okolních městech

V souvislosti s případem se objevila otázka kolem možného umístění babyboxu v nemocnici.

„O babyboxu jsme uvažovali, ale nakonec jsme se rozhodli, že jej ani v blízké budoucnosti neplánujeme. Jsou jím vybavené nemocnice v sousední Praze a Plzni a rovněž také nemocnice v Příbrami. Věříme, že máme v našem regionu odpovědné maminky a tento u nás zcela ojedinělý případ není důvodem k budování babyboxu," řekl ředitel nemocnice Pavel Staňa.

V Nemocnici Hořovice se v roce 2009 narodilo přes 1300 dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám