Hlavní obsah

Cizinec, který se zřítil ze sochy Svatého Václava, zřejmě nemá zdravotní pojistku

Novinky, Petr Nový
Praha

Opilý Moldavan, který se minulý týden zřítil ze sochy Svatého Václava na pražském Václavském náměstí, není pravděpodobně pojištěný. Léčebná péče, která jen za první dva dny v motolské nemocnici stála desítky tisíc korun, tak nebude velmi pravděpodobně uhrazena.

Článek

„Muž utrpěl při pádu vážné zlomeniny horních i dolních končetin, včetně zlomeniny stehenní kosti. Jen za první dva dny hospitalizace byla léčba vyčíslena na šedesát tisíc korun,“ řekla Novinkám mluvčí motolské nemocnice Eva Jurinová.

Podle lékařů přitom muž zůstane v nemocnici několik týdnů. Jeho stav je nyní stabilizovaný, je mimo ohrožení života. Při dlouhodobém léčení se náklady na léčení snadno vyšplhají na statisíce.

Lékaři prozatím muže evidují jako nepojištěného, neboť v registru českých zdravotních pojišťoven není evidovaný. Nenašel se u něj ani žádný doklad o sjednaném komerčním pojištění. Ani to by mu však v dané chvíli nejspíš nepomohlo, neboť v době úrazu byl pod vlivem alkoholu.

Pokud by komerční pojištění měl, pojišťovna by nejspíš uhradila nemocnici léčbu a pak by částku vymáhala po pojištěném. Jestliže ale cizinec pojištěný vůbec nebyl, bude vymáhání částky za zdravotní péči komplikované.

„Je samozřejmě možné, že muž komerční pojištění má, my ho však prozatím vedeme jako nepojištěného,“ doplnila Jurinová. Pokud ošetřovaný pojištění nemá, snaží se nemocnice vymoci náhradu za léčení vlastní cestou.

Problematické vymáhání úhrady

Pokud se jí to nepodaří, předává věc policii. Pokud ani ta není úspěšná, nemocnice dluh odepíše jako nevymahatelný, přestože se zraněnému dostalo zdravotní péče, jako každému jinému pojištěnému.

Moldavan vylezl minulý týden v noci na středu na sochu Svatého Václava. Po domluvě policistů se nakonec rozhodl slézt, při sestupu se však zřítil na zem z velké výšky a vážně se poranil. Celou situaci zachytila městská kamera. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám