Hlavní obsah

Bakala u soudu: Prodej bývalých bytů OKD jsem nikdy neslíbil

Právo, Novinky, ČTK, Petr Nový, Radim Vaculík
Praha
Aktualizováno

U pražského městského soudu ve čtvrtek pokračovalo jednání ve sporu finančníka Zdeňka Bakaly s místopředsedou Poslanecké sněmovny Lubomírem Zaorálkem (ČSSD). Bakala po politikovi vymáhá soudně 300 tisíc korun a omluvu. Místopředseda sociální demokracie ho v souvislosti s kauzou bývalých bytů OKD přirovnal ke gaunerovi.

Foto: Petr Horník, Právo

Účastníci líčení v soudní síni

Článek

Spor se týká zhruba 45 000 bývalých bytů těžební společnosti OKD na severu Moravy. V současnosti je vlastní firma RPG Byty, dceřiná společnost RPG Industries SE, jejímž je Bakala spoluvlastníkem. Výroky, o které ve sporu jde, zazněly v říjnu 2008 na tiskové konferenci v Ostravě.

Zaorálek tehdy kritizoval způsob, jakým se Bakala stará o bytový fond, jeho jednání označil za nesolidní. Finančník se podle jeho tehdejších slov snaží vyhýbat svým závazkům obsaženým v kupní smlouvě. "Pan Bakala se chová jako gauner," řekl tehdy Zaorálek.

Poslanci navíc vadilo, že Bakala podle Zaorálkových slov už v roce 2005 veřejně slíbil nájemníkům těchto bytů, že jim je prodá za výhodných podmínek daných privatizační smlouvou, ale po třech letech svůj domnělý slib odvolal a byty si nechal. Podobný slib měl prý Bakala vyslovit i při osobní schůzce se Zaorálkem z té doby, podnikatel si na ni ale v úterý nevzpomínal.

Bakala: žádný slib jsem nedal

„Žádný slib nikdy učiněn nebyl, ani mnou ani nikým jiným z naší skupiny. Je to účelová dezinformace a dezinterpretace našich vyjádření, které jsme v minulosti učinili a je to organizováno skupinou pana Zaorálka. Proti tomu budeme bojovat všemi dostupnými prostředky,“ uvedl na dotaz Práva Bakala, který byl kvůli svému výslechu u soudu osobně. Prodej byl podle něj jen jednou z možností.

Foto: Petr Horník, Právo

Finančník Zdeněk Bakala

Bakala podal žalobu na ochranu osobnosti. Výraz gauner podle žaloby vybočuje z pravidel slušného chování a je hrubě urážlivý. Místopředseda sněmovny má podle Bakaly pozornost médií a lidé mu důvěřují.

Bakala po Zaorálkovi požaduje finanční satisfakci, kterou prý v případě úspěchu věnuje Nadaci Terezy Maxové. Chce také písemnou omluvu, Zaorálek by měl podle něho omluvu zveřejnit i v Lidových novinách a v Právu.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek

Reklama

Výběr článků

Načítám