Hlavní obsah

Hasiči na Břeclavsku vytahovali z řeky mrtvé koně

Právo, Milan Vojtek
Břeclav

Dvakrát vyjeli v sobotu hasiči a vodní záchranáři ze základny v Pavlově, aby z jezu na Dyji ve Staré Břeclavi vytáhli dva utonulé koně. Nejprve museli vodohospodáři omezit průtok vody přes jez, jinak by se zasahující jednotky dostaly do ohrožení života.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Těla obou koní zřejmě již týdny v Dyji plavala.

Článek

Poprvé dostali hasiči pokyn k výjezdu krátce po půl osmé ráno po oznámení, že řeka připlavila pod jez dva koně. Na místě ale zjistili, že víry pod jezem jsou natolik silné, že by se tam se člunem nedostali. A protože koním již stejně nemohli pomoci, dohodli se s vodohospodáři na mimořádné manipulaci na jezu.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Těla utonulých koní uvízla pod splavem

Zvýšení průtoku v odlehčovacím rameni v Poštorné a snížení klapek přímo na jezu pak postupně uklidnilo proud v místě, kde se ve vývaru pod jezem přehazovala těla koní. Hasiči a vodní záchranáři se odpoledne na místo vrátili, a po několika pokusech zachytili do lana postupně oba koně a vytáhli je mimo tok Dyje.

Foto: Milan Vojtek, Právo

První pokus o vytažení těl koní hasiči vzdali, až po zmírnění průtoku se ke zdechlinám odvážili.

Mezitím se podařilo ověřit, že koně skutečně pochází z ranče v Ladné. Jejich majitel je již několik dní postrádal. Protože je momentálně v zahraničí, nemohl je přijet identifikovat. V poslední době jej provází smůla. Jednoho koně mu hasiči vytahovali z Černé Dyje poté, co se pod ním probořil led.

Foto: Milan Vojtek, Právo

S neobvyklým případem pomáhali hasičům vodohospodáři.

Dva další zahynuli již před několika dny, policisté odhadli, že strávili ve vodě nejméně týden. Podle majitele koní nemusí být na vině jeho neopatrnost. Již dříve totiž zaregistroval, že mu někdo násilně ničí oplocení výběhu. Tak se mohli dostat k řece, ve které se utopili.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Majitel utonulých koní se domnívá, že jim ke smrti někdo pomohl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám