Hlavní obsah

Soud zprostil viny ženu, která pěstovala konopí jako lék

Právo, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tábor

Táborský okresní soud v pátek osvobodil čtyřiapadesátiletou překladatelku Libuši Bryndovou obžalovanou ze zneužívání konopí k výrobě drog. Soud konstatoval, že žena, která se hájila tím, že konopí pěstovala jako lék na astma a artritidu, se trestného činu nedopustila.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Libuše Bryndová po rozsudku před budovou soudu.

Článek

Tentýž soud ovšem předloni Bryndové vyměřil dva měsíce vězení s podmíněným odkladem na jeden rok. Krajský soud následně jeho verdikt kvůli chybám zrušil a vrátil případ k novému projednání. Za nedovolenou výrobu a držení omamných a psychotropních látek a jedů jí hrozilo až pět let vězení.

„Soud shledal podstatné vady v řízení, které vydání rozsudku předcházelo. Nebyly náležitým způsobem objasněny všechny významné skutečnosti pro rozhodnutí soudu. Tak vznikly pochybnosti o správnosti skutkových zjištění,“ uvedl tehdy předseda senátu Milan Krejčiřík. Vady v předchozím řízení byly podle něj natolik rozsáhlé, že je odvolací soud nemohl napravit. Tedy ani obžalovanou zprostit viny. Pěstitelů konopí se těsně před tímto verdiktem zastal Ústavní soud.

Před soudem se Bryndová nezpovídala z výroby konopných mastí, ale z toho, že drť rostlin inhalovala. Podle obžaloby je tak zneužila k toxikomanii. Odborníci na závislosti ale už dříve před soudem vypověděli, že kouření marihuany může mít také léčebné účinky.

„Nakládání s konopím není v obecné rovině trestným činem. Nebylo prokázáno, že by ho obžalovaná používala jinak než pro své vlastní léčebné účely,“ konstatoval samosoudce Martin Prokop.

Rozsudek dosud není pravomocný, protože státní zástupkyně si ponechala zákonnou lhůtu pro podání odvolání.

Trestní stíhání odstartoval televizní pořad, kde Bryndová vystupovala jako pěstitelka konopí. Podle obžaloby vypěstovala na svém pozemku ve Zlukově na Táborsku nejméně 29 rostlin konopí. Hodnota psychotropní látky v rostlinách překračovala povolenou hodnotu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám