Hlavní obsah

Orální sex s dvanáctiletou dívkou označil soud za přestupek

– Brno
Právo, Petr Kozelka

Pokud zaplatíte za sex 12leté dívce, která ovšem vypadá starší, nespácháte tím trestný čin, ale pouze přestupek. Takový verdikt vynesl ve čtvrtek odvolací Krajský soud v Brně, když zprostil obžaloby třicetiletého Jiřího Tomana.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jiří Toman mohl od soudu odejít spokojený.

Článek

Toho měli policisté přistihnout při orálním sexu s dvanáctiletou dívkou v opuštěné hale nedaleko brněnského nádraží. Městský soud původně Tomana potrestal podmínkou, podle odvolacího senátu ale muž patří jen před přestupkovou komisi.

Tomana loni v polovině srpna nachytala policejní hlídka v opuštěné hale s takříkajíc staženými kalhotami a dvěma dívkami ve věku 12 a 13 let. Podle státní zástupkyně muž děvčata naložil v „brněnském Bronxu“ na nechvalně známé ulici Cejl a za orální sex jim nabídl 1500 korun, s čímž dívky souhlasily.

O sexu mého klienta s nimi nemůže být řeč, chtěl se před nimi jen předvést a povozit je v autě.
advokát Jiřího Tomana

„Obě ty dívky jsou podle našich zjištění prostitutky. K soudu nikdy nepřišly, proto jsme je ani nemohli řádně vyslechnout. O sexu mého klienta s nimi nemůže být řeč, chtěl se před nimi jen předvést a povozit je v autě. Bylo to celé spontánní,“ nabídl soudu svou verzi pohledu Tomanův advokát.

Toman, který je spolumajitelem brněnské pojišťovací společnosti, u soudu tvrdil, že dívky vypadaly nejméně na 18 let a svůj pravý věk mu prý neprozradily. „Beru to jako osobní prohru, zklamal jsem manželku i naše dítě. Ale současně se cítím i poškozený,“ prohlásil muž.

Dívce by nikdo méně než 18 let nehádal

Soud nakonec rozhodl, že se Toman trestných činů pohlavního zneužívání a svádění k pohlavnímu styku nedopustil.

„Podle fotografií by dívce nikdo nehádal méně než osmnáct let. Dokonce ani soud ne. Domníváme se, že muž nejednal správně, ale jeho jednání není trestným činem. Mohlo by jít například o přestupek proti občanskému soužití,“ řekl předseda senátu Jaromír Papírník.

Reklama

Výběr článků

Načítám