Hlavní obsah

Rotvajleři na Jičínsku přes noc roztrhali 133 králíků a devět slepic

– Sobčice
Právo, Vladislav Prouza

Smečka rotvajlerů už skoro dva roky terorizuje obyvatele Sobčic na Jičínsku. Psi, jimž doposud padla za oběť slušná řádka domácích zvířat, jenom zázrakem ještě vážně neublížili člověku.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Králíčí genocida v Sobčicích na Jičínsku

Článek

"Něco už tady bylo, ale šlo jenom o neškodné štouchance," řekl jeden z obyvatel obce. Útok minimálně dvojice rotvajlerů patřících jednomu z obyvatel obce v noci z úterka na středu nepřežilo neuvěřitelných 133 králíků a devět slepic.

"Probudil mne příšerný hluk a štěkot mého psa zavřeného v kotci. Ráno jsem okolo baráku viděla příšernou spoušť v podobě roztrhaných slepic," popsala krvavou noc 60letá Ludmila Petrová, která přišla o devět nosnic. Psi tentokrát udeřili v části Sobčic zvané Na Rybníčku. Smečka brala králíkárnu po králíkárně, odkud po rozbití dvířek vytahovala a dávila vyděšená zvířata. Králíci neměli před psími tesáky šanci.

"Přišel jsem o jedenáct králíků. Přežila jenom samice se čtyřmi mláďaty v horním fochu králíkárny. Soused je na tom mnohem hůř. Jemu zabili přes stovku nezřídka chovných kousků často po sedmi stovkách za jedince. Králíky snad raději zruším," lituje psími zuby zdevastované chovy František Kareš.

Majitel o nápravu nemá zájem

Nikdo v obci neví dne ani hodiny, kdy smečka opět udeří. "Nevíme, jak se bránit. Majitel psů se sice omluví, ale to je všechno," shodují se venkované. Incidenty se opakují s železnou pravidelností. Napětí trvá od chvíle, kdy se chovatel několika rotvajlerů přistěhoval. "Přijede policie. Věc prošetří a předá přestupkové komisi městskému úřadu v Hořících. Majitel dostane pokutu a vše jede nanovo. Vzali jsme si právníka, aby našel cestu, jak z tohoto kruhu ven," přiblížil starosta Sobčic Jan Svoboda (nezávislý).

Nikdo z poškozených obyvatel obce kupodivu doposud nezkusil psy páchající škody na jejich pozemcích jednoduše zastřelit nebo otrávit. "Když jsem řekl majiteli psů, že k něčemu podobnému by mohlo dojít, nezúčastněně odvětil, že by si musel pořídit nové," podotkl starosta.

Škodu po úterní noci vyčíslila policie na 50 tisíc korun. "Nemůžeme opravdu nic víc, než případ zdokumentovat a předat příslušnému městskému úřadu. Zjednat nápravu nepřísluší do kompetence policie," uvedla jičínská policejní mluvčí Hana Klečalová.

Reklama

Výběr článků

Načítám