Hlavní obsah

Vietnamec dostal za ubodání prchajícího zloděje 10,5 roku

Právo, Novinky, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Vietnamce Ahna Tuana Trana poslal v úterý Krajský soudu v Ostravě na 10,5 roku do vězení za brutální ubodání zloděje, kterého přistihl na soukromém pozemku. Muž se snažil utéct, Vietnamec ho ale dohnal. Soud odsouzeného navíc na deset let vyhostil z České republiky.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaný Vietnamec Ahn Tuan Tran u ostravského krajského soudu řekl, že se jen bránil.

Článek

Událost se stala letos v polovině března ve vilové čtvrtí nedaleko obchodního domu Makro v Ostravě-Hrabové. Obžalovaný tvrdil, že se jen bránil, protože ho zloděj ohrožoval.

Vietnamský podnikatel, který si u místa činu stavěl dům, oznámil policii, že se mu na pozemek vloupal neznámý zloděj. Zároveň zavolal i svému kamarádovi Ahn Tuan Tranovi, aby mu přišel pomoci.

„Když jsem tam dorazil, zloděj byl zavřený v autě na okraji pozemku. Snažili jsme se mu s majitelem domu zabránit ve vystoupení. Nakonec se mu ale podařilo z auta dostat ven a utíkal kolem plotu k brance,“ vypověděl Ahn Tuan Tran. Dodal, že zloděje pak dostihl u východu z pozemku. „Najednou se otočil a začal proti mně šermovat rukou. Cítil jsem se ohrožený, a tak jsem ho bodl nožem do nohy,“ dodal.

Žalobkyně dokázala, že nešlo o sebeobranu

Podle státní zástupkyně Brigity Bilíkové bylo ale vše jinak, útok loveckým nožem s čepelí dlouhou 29 centimetrů byl velmi brutální. Smrtelná rána, která byla vedena přes hýždě až do břicha, měla hloubku 20 centimetrů. Kromě toho nožem vyzbrojený útočník způsobil pronásledovanému i další čtyři hluboké bodné rány.

„Nešlo o nutnou obranu. Útok byl veden velkou intenzitou v době, kdy se muž pokoušel o útěk. Obžalovaný ho přitom mohl zadržet i jiným způsobem,“ řekla žalobkyně. Když na místo dorazila policie a záchranka, napadený už ležel na zemi v bezvědomí. O několik hodin později zemřel v nemocnici.

Původně policie z vraždy obvinila také majitele rozestavěného domu. „Jeho trestní stíhání ale bylo později zastaveno, protože nebylo prokázáno, že by se na útoku podílel,“ vysvětlila státní zástupkyně. 

Reklama

Výběr článků

Načítám