Hlavní obsah

Tříletá dívka spadla do studny, lékař jí píchl léky přímo do kosti

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karviná
Aktualizováno

Tříletá dívka spadla v pondělí večer do studny v Chotěbuzi na Karvinsku. Hasičům se jí podařilo po patnácti minutách vyprostit, byla ale zraněná a podchlazená v ohrožení života. Lékař ihned na místě zahájil speciální léčbu.

Článek

Dívka spadla do funkční studny, zřítila se z výšky asi patnácti metrů. Děvče bylo po vyproštění při vědomí, utrpělo však zranění a bylo podchlazené. Lékař nevyloučil možné vnitřní poranění v břiše a hrudníku.

„Tělesná teplota dívky byla jen 35°C a záchranáři proto museli přistoupit k aktivnímu zahřívání malé pacientky. V souvislosti s vážným stavem nebylo možno zajistit kvalitní žilní vstup. Lékař proto podal dívce léky do kostní dřeně, které se provádí pomocí speciální jehly,“ řekl mluvčí záchranářů Lukáš Humpl.

„Lékař dívku uvedl do umělého spánku a za stálého monitorování základních životních funkcí poté zajistil transport dítěte do Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě,“ doplnil Humpl. Okolnosti nehody vyšetřují policisté.

Otec pro dívku bez váhání skočil

Za dívkou skočil její otec, který se ji snažil zachránit. Za nehodu mohly podle prvních informací staré desky dřevěného víka na betonové skruži studny, které zřejmě nevydržely pohyb děvčátka.

„Dítě naštěstí nespadlo až do ledové vody, ale zachytilo se zřejmě na části trubky čerpadla zhruba v hloubce 15 metrů. Za ní se ihned vydal po trubce otec, který jí držel a utěšoval až do příjezdu a zásahu profesionálních hasičů, patrně zaklesnutý o betonové stěny studny,“ řekl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Upevnil děvčátko do záchranného evakuačního trojúhelníku a kolegové dítě vytáhli na laně ven
mluvčí hasičů Petr Kůdela

Na místo vyjela posádka hasičů, která nejprve ověřila, zda mají zachraňování dostatek vzduchu k bezproblémovému dýchání, a pak na laně spustila jednoho hasiče do studny.

„Ten upevnil děvčátko do záchranného evakuačního trojúhelníku a kolegové dítě vytáhli na laně ven,“ doplnil Kůdela k záchranné akci.

Ve studni tedy zůstali dva muži, otec děvčátka a hasič. Jednotka musela počkat na příjezd lezeckého družstva z Havířova, protože neměla potřebné vybavení na jejich vytažení ze studny.

„Havířovští hasiči rychle rozložili lezeckou trojnožku a oba muže bez větších problémů vytáhli, opět pomocí záchranného trojúhelníku,“ popsal Kůdela.  

Reklama

Výběr článků

Načítám