Hlavní obsah

Neúprosná statistika: Většinu smrtelných nehod s motorkou zaviní motorkáři

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obecný názor na motorkáře není příliš lichotivý a shrnout by se dal následovně: Chovají se na silnicích nezodpovědně a jsou v provozu nebezpeční sobě i okolí. Policejní statistiky ukazují, že tento názor není daleko od pravdy. Od začátku letošního roku si sami motorkáři mohou až za 75% smrtelných nehod.

Článek

Od začátku ledna do konce srpna letošního roku zahynulo při dopravních nehodách na českých silnicích celkem 65 lidí jedoucích na jednostopých vozidlech. Černé číslo zahrnuje nejen řidiče, ale také jejich spolujezdce. V této kategorii jsou zahrnuty všechny druhy strojů od malých mopedů až po silné motocykly.

Motorkáři jsou v těchto tragických případech viníky 70 až 75% nehod.
Josef Tesařík z Policejního prezidia

„Při nehodách zaviněnými řidiči motocyklů zemřelo v prvních osmi měsících letošního roku 51 osob jedoucích na jednostopých vozidlech,“ řekl Novinkám Josef Tesařík věnující se na Policejním prezidiu zpracování nehodových statistik.

„S přihlédnutím k možným odchylkám lze říci, že motorkáři jsou v těchto tragických případech viníky 70 až 75% nehod, jde tedy o tři čtvrtiny z celkového počtu,“ doplnil Tesařík. Podle něj je důležitým faktorem obsaditelnost vozidla, tedy zda na motorce jede pouze řidič nebo také spolujezdec. "Ten samozřejmě za nehodu nemůže," uzavřel Tesařík.

Rychlá jízda v zatáčkách a střet v protisměru

Motorkáři na silnicích často přeceňují své síly a stroje se vymknou jejich kontrole. Nárazy do automobilů nebo stromů u silnic pak mají těžké následky, které nezřídka končí smrtí.

Motorkám a jízdě na nich se v Česku věnují tisíce lidí, kteří zpravidla od dubna do září brázdí silnice všech kategorií. Často si milovníci vzrušení vybírají úzké silnice plné zatáček, které k vzrušující jízdě přímo vybízejí.

Rychlou jízdou stylem brzda plyn pak velmi riskují, častým důvodem nehody je skutečnost, že řidič motocyklu ve velké rychlosti přejede v zatáčce do protisměru, kde se střetne s jiným vozem. 

Reklama

Výběr článků

Načítám