Hlavní obsah

Ženy umí nevěru více maskovat, říká soukromý detektiv

– Praha
Novinky, Tomáš Holý

Sledování nevěrných manželů a manželek - tak nejčastěji vypadá práce soukromého detektiva. Práce netradiční, na druhou stranu - sledování lidí může slušně vydělávat. Novinkami oslovený detektiv Oto Šváb si bere za den práce 2500 korun. Krom lidí, kteří podezřívají partnery z nevěry, si jej často najímají podnikatelé, kteří nevěří svým obchodním partnerům.

Foto: Profimedia.cz

Pro zachování alespoň částečné anonymity si detektiv nepřál být fotografován.

Článek

Kdybych si vás chtěl najmout na sledování ženy, kolik musím zaplatit?

Snažím se cenu držet v určitých mantinelech, aby si mé služby mohli dovolit i méně majetní. Mí klienti nejsou z řad milionářů. Den práce stojí 2500 korun. Myslím, že jsem někde hodně dole oproti ostatním. Už v prvním telefonátu jsem upřímný a rovnou říkám, že na případu je třeba pracovat alespoň týden. Raději řeknu delší dobu než kratší.

Zdráhají se někteří lidé platit, když třeba zjistíte něco, co nechtěli?

Nikdy jsme neměl u klienta problémy s placením.

Baví vás sledovat lidi?

Samozřejmě si kolikrát říkám, že se na to vykašlu, ale rád pomáhám lidem. Moje práce jim do života přináší objektivitu.

A chtějí tu objektivitu častěji muži nebo ženy?

Ženy dokážou lépe hrát, když jsou nevěrné. Chlapi jsou trubci. Smývají ze sebe pocit viny, proto začnou dělat věci, který předtím nikdy nedělali. Například začnou mýt nádobí, a to manželkám začne být podezřelé. A pak přijdou.

Nejčastěji jsou to ženy ve věku 45 výš. Jejich muž může být starší, má často dobrý příjem - což je dobrá mucholapka pro lovkyně. Ženy si za nevěru často můžou samy, přestanou o sebe dbát, nejsou pro muže už tak přitažlivé.

Opravdu si za ni mohou samy?

Často tady pláčou, protože samy přiznají chybu. Manželky ztrácí jistotu toho, co do té doby měly. Říkám lidem i to, jak s těmi informacemi naložit.

Pracujete sám?

Pokud chcete zachovat stoprocentní diskrétnost, musíte pracovat sami. Sám jednám s klientem, sám si tu práci udělám. Uživil bych jednoho dva asistenty. Ale takhle pokud něco zkazím, zkazím si to sám.

Filmy a seriály podporují představu, že práce detektiva je akční.

Podle mě to zase tak akční není. Je nutné umět předvídat, co ta sledovaná osoba udělá, abych byl o krok napřed. Je dobré mít fyzický potenciál. Člověk denně nachodí a naběhá mnoho kilometrů.

A s dodržováním předpisů nemáte problém?

Neříkám, že dodržuji vždycky všechny předpisy, taky projedu na červenou. Není to ale jako v amerických filmech. Akční to může být, když sleduji v autě mladé nevybouřené lidi, kteří mají drahá auta. Ti pak nemají problém jet přes obec rychlostí 150 kilometrů za hodinu.

Fotoaparát a nahrávací zařízení používáte?

Nic nenahrávám, ale fotoaparát používám. Mám starou dobrou zrcadlovku na kinofilm, ještě mě nezklamala. Digitálním fotoaparátům nevěřím, zejména pokud někoho fotím v terénu a na dálku. Digitální fotoaparát využívám jen ten v mobilu, když fotím někoho v restauraci. 

Máte nějaké kontakty na policii?

Od policie jsem před deseti lety odešel, kontakty tam už nemám. Ti, s kterými jsem pracoval, už tam nejsou. Osobní data o lidech jdou zjistit i bez toho, abych lezl někam do počítače.

Například v posledním případě jsem si v restauraci vedle sledovaného sedl s přítelkyní. Povídal si s milenkou, tak jsme všechno slyšeli. Byla to výjimka, kdy jsem pracoval s přítelkyní, ale jen proto, že mě o to klientka požádala.

Pociťujete v současnosti dopady krize? Zda například klientů ubylo nebo naopak máte zakázky zaměřené na prověření obchodníků?

Krize není poznat, zatím se to neprojevilo. Lidi, když chtěj vědět pravdu, tak peníze vždycky mají. Můj dobrý měsíc podle statistik bývá říjen, naopak mrtvý bývá únor a březen. proč, to nevím.

Profil:
Soukromý detektiv Oto Šváb studoval sociálně-právní školu a má za sebou dva roky poradenství. V roce 1993 začal pracovat u policie a zároveň si přivydělával jako soukromý detektiv, po šesti letech od mužů zákona odešel a věnuje se jen soukromým aktivitám. Jako soukromý detektiv pracuje na koncesi, musel si nechat udělat prověrku na ministerstvu vnitra. Je mu čtyřicet let, je rozvedený. Z manželství má dvě již dospělé děti. Pro zachování alespoň částečné anonymity si nepřál být fotografován.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám