Hlavní obsah

Na školním výletě se při zorbingu zabil učitel

– Frýdek-Místek • Aktualizováno
Novinky, Alžběta Trousilová, Radim Kijonka

Na školním výletě v Beskydech u chaty Kyčera na Třinecku se ve čtvrtek zabil sedmačtyřicetiletý učitel a patnáctiletý žák se těžce zranil. Neštěstí se stalo při adrenalinové aktivitě zorbing.

Foto: Profimedia.cz

Zorbing je adrenalinová zábava, při níž se sjíždějí kopce v průsvitných plastových koulích.

Článek

Neštěstí se stalo po jedné hodině odpoledne. Na místě podle mluvčího záchranky Moravskoslezského kraje Lukáše Humpla zasahovala letecká záchranná služba. Vrtulník přepravil žáka do ostravské fakultní nemocnice.

Podle mluvčího ostravské fakultní nemocnice Tomáše Oborného je jeho zdravotní stav stabilizovaný. "Utrpěl mnohočetná zranění, ale v současné době je při vědomí,“ uvedl ve čtvrtek vpodvečer.

Zorbing je aktivita, při níž člověk v průsvitné kouli o průměru 3,5 metru sjíždí z kopce dolů. "Třídní učitel i žák podstoupili instruktáž a vešli do koule, spustili se ze svahu a měla je zadržet záchytná síť," řekl mluvčí frýdecko-místecké policie Ivan Žurovec.

Policie případ řeší jako ublížení na zdraví

Síť ale nevydržela, protrhla se a koule se valila po svahu dál, zastavila se až po 300 metrech o strom, roztrhla se a žák i učitel vypadli ven.

"Muž utrpěl poranění hlavy a pánve, která nebyla slučitelná se životem, zasahující lékaři museli nakonec konstatovat smrt," sdělil Novinkám Humpl. U chlapce mají lékaři podezření na otřes mozku, má poraněné rucea hrudník.

Policie nyní prověřuje, jestli nedošlo během používání atrakce k porušení bezpečnostních předpisů a zda se někdo z provozovatelů atrakce nedopustil trestného činu.

"Zjišťujeme, proč došlo k protržení záchytné sítě. Šetříme událost jako ublížení na zdraví, za což může hrozit až pětiletý trest,“ doplnil Žurovec.

Devátá třída, v níž se neštěstí stalo, je z Nového Jičína. Žáci si atrakci objednali ve středu kolem poledne.

Síť nebo protisvah

Při zorbingu se lčověk v koui valí až 200 metrů ze svahu dolů. Trasa ideálně končí protisvahem, o nějž se koule zastaví. Pokud protisvah není, zachytí se v síti.

"Je obtížné říct, co konkrétně se stalo. Možná kouli pustili z vyšší výšky. Možná selhalo zajištění sítě," řekl ČTK Martin Kafka, který provozuje sportovní areál Vaňkův kopec nedaleko Ostravy, kde je zorbing jednou z atrakcí. Podle něj je lepší u podobných adrenalinových atrakcí bezpečnostní jištění několikanásobně předimenzovat. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám