Hlavní obsah

Policie stíhá manažery za tunelování karlovarské nemocnice

Právo, Patrik Biskup
KARLOVY VARY

Místo ozdravení a postavení se zpátky na nohy skončila na sklonku roku 2007 Karlovarská krajská nemocnice (KKN) pod vedením firmy Česká zdravotní s obřím dluhem 121 miliónů korun. Dva z jejích bývalých manažerů teď policisté z útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality obvinili z tunelování.

Článek

Důvod jsou praktiky, kterými z nemocnice nezákonně odtékaly peníze. Nemocnici táhly ke dnu například nákupy zdravotnického materiálu za přemrštěné ceny, často bez výběrového řízení a od dodavatelů, kteří jsou s Českou zdravotní propojeni.  

„Zahájili jsme stíhání pro trestný čin  porušování povinnosti při správě cizího majetku proti dvěma osobám. Za to jim hrozí až pětileté vězení,“  potvrdila v úterý Právu karlovarská státní zástupkyně Dana Woydichová. Podle jejího vyjádření oba obvinění svým jednáním způsobili nemocnici škodu v řádech miliónů.

Podle informací Práva by se mělo jednat o bývalého výkonného ředitele KNN Davida Hanzla a finančního ředitele Vladimíra Keřku. Státní zástupkyně ale nechtěla jména potvrdit. „Jsou to lidé, kteří byli ve vedení nemocnice za Českou zdravotní,“ řekla pouze.

Žalobkyně se zdráhala  hovořit i o konkrétních skutcích, za které jsou oba manažeři stíháni. „Jde o dílčí jednání, která souvisejí s nedostatky odhalenými při prověrce hospodaření v nemocnici,“ dodala  Woydichová s tím, že šlo ze strany obviněných o úmyslné jednání.   

Podezřelé financování

Manažeři z  České zdravotní  nastoupili do vedení KKN v průběhu roku 2006 a odešli v lednu 2008, kdy se proti nim začal bouřit personál nemocnice stávkou a podáním hromadných výpovědí. Už tehdy lékaři upozorňovali na nezákonný odliv peněz. Později jim daly za pravdu výsledky forenzního auditu hospodaření, který si kraj jako majitel nemocnice objednal za 6 milionů korun u poradenské společnosti KPMG. 

Auditoři zjistili případy, kdy byly uzavřeny s dodavateli smlouvy, ačkoliv se výběrové řízení na dodavatele v nemocnici vůbec neuskutečnilo. Zmiňují například jednu firmu, která si  nechala za služby vyplatit 42 miliónů korun. Auditoři poukázali i na případy, kdy zdravotnický materiál začal do nemocnice prodávat zprostředkovatel, a to výrazně dráž než původní výrobce.

Průšvihů mohlo vyjít na povrch daleko více, jenže řadu klíčových dokumentů kontroloři vůbec nenašli. Ztratily se například některé důležité smlouvy, doklady k výběrovým řízením, objednávky, dodací listy.

Pokus zamaskovat ztráty

Do rukou  auditorům se zase naopak dostaly důkazy o tom, že se vedení nemocnice snažilo zamaskovat finanční propad. Pomoci tomu měly dvě smyšlené finanční operace, jejichž cílem bylo vylepšit hospodářský výsledek o více jak 20 miliónů korun.

Tři hlavní manažeři z České zdravotní si před nuceným odchodem z nemocnice  ještě přiklepli zlaté padáky. Rozdělili si téměř tři čtvrtě miliónu korun, přičemž  původně chtěli dokonce dvojnásobek, ale to jim neprošlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám