Hlavní obsah

Vandal poškodil vzácnou barokní kašnu Tritonů v Olomouci

Právo, mhr, VH

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Zatím neznámý vandal poškodil v těchto dnech vzácnou památkově chráněnou kašnu Tritonů na náměstí Republiky v Olomouci, která je součástí souboru šesti olomouckých barokních kašen.

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

Zatím neznámý vandal poničil sprejem barokní kašnu Tritonů na náměstí Republiky v Olomouci.

Článek

"Pachatel nastříkal na vnitřní část kašny svastiku hákového kříže, anarchistický kříž a další blíže nezjištěné obrazce. Výše škody způsobená poškozením památky dosud nebyla olomouckým magistrátem vyčíslena,“ řekla Právu ve čtvrtek olomoucká policejní mluvčí Jitka Dolejšová.

Policisté podle ní událost vyšetřují pro podezření ze spáchání dvou trestných činů - poškozování cizí věci a podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. Pachateli hrozí až tři roky vězení.

.: Jeden z nápisů, které vandal na kašně zanechal.foto: Právo/Vlasta Hradilová

Kašna Tritonů stojí ve středu náměstí Republiky. Pochází z roku 1709 a vytvořil ji neznámý autor podle vzoru kašny Gianlorenza Berniniho umístěné na náměstí Barberiniů v Římě. Soubor olomouckých barokních kašen je největší na sever od Alp. Je národní kulturní památkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám