Hlavní obsah

Kvůli ztracené půlmiliardě z ČKA padlo první obvinění

Novinky, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Kriminalisté z protikorupční policie (ÚOKFK) obvinili ve středu někdejšího manažera dceřiné společnosti státní České konsolidační agentury (ČKA) Jana Šika (32) kvůli tři roky starému převodu půlmiliardy korun z této dceřinné firmy (Galileo Real) na soukromé účty do Švýcarska.

Článek

„Zahájili jsme proti této osobě trestní stíhání pro porušování povinnosti při správě cizího majetku. V případě odsouzení hrozí obviněnému až osm let vězení. Stíhán je na svobodě,“ řekl Právu ve čtvrtek mluvčí ÚOKFK Roman Skřepek.

„Obviněný v roce 2004 a 2005 realizoval v pozici osoby, která byla oprávněna jednat za Galileo Real, bez vědomí statutárních orgánů společnosti převody finančních prostředků z majetku této společnosti v objemu 500 miliónů korun na účty v zahraničních bankách. Převod byl přitom uskutečněn takovým způsobem, že v roce 2005 se peníze dostaly na soukromý účet fyzické osoby v zahraničí, která je použila pro své potřeby, a Galileu Real tak vznikla škoda na majetku půl miliardy korun,“ popsal událost Skřepek.

Šik peníze vyvedl bez souhlasu vedení ČKA. Podle dřívějších informací Práva bylo vedení agentury před Šikovými snahami varováno. ČKA již zanikla a její agenda přešla pod ministerstvo financí.

Tím, kdo měl podle dostupných informací za celou transakcí stát, je podnikatel Miloš Skořepa. Právě na jeho účty měly údajně peníze z Galilea a potažmo tak z ČKA dorazit. „Tento muž je ale nezvěstný a zatím tedy nebyl obviněn,“ doplnil k tomu Skřepek.

ČR většinu z půl miliardy od banky UBS získala zpátky na konci loňského roku. Do ČR se vrátilo 404 miliónů, zbylých zhruba 80 miliónů dostala na staroasti vymahačská firma.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám