Hlavní obsah

Nový design policejních aut je zřejmě plagiát

– PRAHA
Právo, Josef Koukal

Názory veřejnosti, že nové grafické ztvárnění služebních vozidel policie připomíná symboliku nacistické SS, považuje policejní prezidium za scestné. Podle zástupců Vojenského historického ústavu (VHÚ) je však podoba skutečně nápadná. Historici navíc namítají, že jejich původní návrh někdo převzal a nekompetentně upravil.

Článek

"To SS je na tom vidět okamžitě,“ řekl Právu Eduard Stehlík z VHÚ, který se musel kvůli podobnosti finální verze s návrhem vojenských historiků od zveřejněných ilustrací opakovaně distancovat.

Původní návrh vyrobil další pracovník VHÚ Pavel Holý. "Je to špičkový výtvarník, který má velké renomé a vystavuje i v zahraničí. Ten by neudělal takovou zrůdnost,“ dodal Stehlík.

Čtenářům to připomíná znak SS? Jsou mimo, tvrdí policejní prezidium

"Je to tak scestné, že k tomu žádný komentář ani zaujímat nebudeme,“ uvedl pouze mluvčí policejního prezidia David Kubalák. Na prezidium ani na ministerstvo vnitra prý žádný takový názor od občanů nedorazil.

Přitom názor, že žluté „blesky“ na bočních stranách aut symbol SS připomínají, vyjádřila hned po pondělním zveřejnění řada návštěvníků serveru Novinky.cz. Podle policie jsou tito lidé úplně mimo.

Vítězná podoba kopíruje dřívější návrh VHÚ

Vojenské historiky však mnohem víc zarazil jiný fakt. Podoba nových policejních vozů nápadně připomíná jeden z několika návrhů VHÚ, který se objevil na internetu už v únoru.

Následovala veřejná soutěž, do níž se mohla zapojit i veřejnost. Do hodnocení se osobně zapojil i ministr vnitra Ivan Langer. Vnitro pak výsledky předalo soukromé firmě k "dořešení“a hle: "Najednou se objevil tento – mírně řečeno – zpřeházený návrh VHÚ, kde se pouze zrcadlově otočily žluté pruhy, čímž vznikl ten motiv SS na bocích auta,“ říká Stehlík.

"Když vymyslíte logo, kde bude slunečnice natočená směrem doprava a někdo ji jenom ve Photoshopu otočí doleva, tak se asi těžko ubráníte dojmu, že je to okopírované.“ Autor návrhu, výtvarník Pavel Holý.

Autor původního návrhu, výtvarník Pavel Holý se v minulosti podílel i na tvorbě policejních uniforem a ztvárnil podobu letadel vládní letky.

"Včera mi volalo několik lidí, jestli mám radost, že jsme vyhráli a já musel všem vysvětlovat, že to, o čem referovalo policejní prezidium, není náš návrh,“ říká Holý.

Autor vítězného návrhu? Neznámá firma

A kdo je tedy vůbec autorem finální podoby policejních aut? Kdo dostal za tuto práci zaplaceno? To není prakticky možné zjistit. Ministerstvo vnitra dává od výběru návrhů ruce pryč. "Auta nakupuje policejní prezidium, takže je to jeho věc,“ říká mluvčí ministerstva Jana Malíková.

"Jméno konkrétní osoby zveřejňováno nebylo. Ten návrh pro nás připravila firma, která zajišťuje tu servisní činnost při výběrovém řízení. Toto byl jeden úkol z těch mnoha, které ta firma má,“ odpovídá také mluvčí policejního prezidia David Kubalák.

Firma se podle něj jmenuje Deloit a má být uvedena v informaci o výběrovém řízení, na niž odkazuje tisková zpráva na serveru ministerstva vnitra. Šestistránkový výpis však žádnou firmu Deloit nezmiňuje. Na další dotaz Práva Kubalák už neodpověděl.

Podle ministerského webu o konečné podobě nového designu policejních aut rozhodlo vedení Policie ČR ve spolupráci s Ministerstvem vnitra ČR .

Vojenský historický ústav každopádně původní návrhy vypracoval zadarmo. „Já to dělám v rámci své práce,“ říká Holý.

Anketa

Co si myslíte o vítězné podobě policejních aut?
Je to na první pohled plagiát
93,2 %
Může jít o náhodu
6,8 %
Celkem hlasovalo 18195 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám