Hlavní obsah

Pruhy na nových policejních autech připomínají znak nacistické SS

– PRAHA
Právo, jfk

Grafická úprava nových služebních aut policistů, kterou v pondělí zveřejnilo policejní prezídium, hrozí vyvoláním skandálu. Žluté "blesky" na bocích vozů totiž nápadně připomínají symbol nacistické SS.

Článek

"Když bude mít tyhle dvě eska na bundě nějaký nácek, tak jde před soud - ale naše policie to bude hrdě ukazovat na autech - ať žijí runy," napsal jeden z diskutujících na serveru Novinky.cz.

"Nevím, proč mi ty blesky připomínají SS," ptá se další a jiní mu dávají za pravdu. Jiní zase ve znacích vidí symboly rockové skupiny Kiss či blesky elektrikářů. "Já myslel, že je to havarijní služby od plynařů," asocioval další.

Jednomu ze čtenářů nový policejní vůz připomíná kapelu Kiss

„Žijeme obklopeni symboly a lidé mají tendenci hledat je i tam, kde nejsou,“ říká politolog Zdeněk Zbořil. „Zpracovával jsem řadu znaleckých posudků na symboliku užívanou extremisty a dnes mi stačí, abych někde zahlédl třeba kombinaci určitých barev a už v tom začínám něco vidět,“ podotýká politolog. „Na druhou stranu znám spoustu grafiků, kteří takhle neuvažují a pracují s obrazy naprosto volně,“ dodává Zbořil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám