Hlavní obsah

Proč místo rozhovorů s rockovými hvězdami půjčuji lidem na auta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jmenuji se Lucie Tvarůžková. Jsem novinářka, tedy bývala jsem. Dělávala jsem rozhovory s premiéry, prezidenty i rockovými hvězdami. Dneska bojuji proti mikropůjčkám. A taky za to, aby české banky přestaly půjčovat dráž než jinde v Evropě. Všechno to začalo, když jsem si šla půjčit na auto.

Zonky.cz

Článek

Byla jsem půjčková panna. S představou, že úroky v bance nejen začínají na šesti procentech, jak slibují televizní reklamy, ale také na nich končí. Má vlastní banka mi nabídla procent patnáct a nedokázala mi vysvětlit proč. Jako novinář se naučíte jednu dobrou věc - ptát se a snažit se porozumět tomu, čemu nerozumíte.

A tak jsem zjistila, že v Česku jsou peníze půjčené v bance páté nejdražší v Evropě. A že můj úrok se neodvíjel od toho, co umím a co jsem v životě dokázala, ale od formalit typu, že nejsem vdaná a pracuji jako OSVČ. Objevila jsem taky, že mimo banky bují ještě větší byznys plný nelidských úroků a nenápadných, ale o to ničivějších mikropůjček. A že celkově je systém půjčování peněz v Česku zralý na změnu.

Dělej to jako Uber

Proto jsme založili Zonky. Službu, která stávající systém obchází, protože díky ní jedni lidé půjčují druhým lidem. Žádný originální nápad, komunitní financování se ohromným tempem rozjíždí v desítkách zemí. A podobně, jako Uber kazí kšefty taxikářským kartelům už i u nás, pomáhají půjčky mezi lidmi tlačit dolů ceny půjčených peněz. A nabízejí taky alternativní způsoby posuzování žadatelů. Nejdou jenom po příjmech a dalších kolonkách. Zajímají je lidi, jejich příběhy.

Nejnižší úrok na Zonky je 3,99 %. Ale nikde netvrdíme, že tam ten úrok začíná a končí - říkáme pravdu - průměrný úrok na Zonky je pod devíti procenty, v bankách je to třináct. A na rozdíl od bank u nás záleží na tom, kdo jste a co umíte, ne na tom, co říká statistika. A na rozdíl od bank vydělávají hlavně lidi, kteří vám peníze půjčují.

A samozřejmě půjčujeme i na auta, která byla na samém začátku tohoto příběhu. Takže až si na něj budete chtít půjčit i vy, zkuste nás - lidi. Mrkněte tady dole na porovnání ceny oblíbeného malého českého vozu. A koukněte k nám na www.zonky.cz na přehlednou online kalkulačku úvěrů. Nebo mi rovnou napište na lucie.tvaruzkova@zonky.cz. Každý pracovní den můžete od 8 do 18 taky volat na

800 449 999. Těším se, že dáme řeč.

Modelový příklad a pár vybraných způsobů financování

Škoda Fabia, nová

Výše půjčky 250 000 Kč

Zdroj informací - webové stránky institucí.

Výběr článků

Načítám