Hlavní obsah

5 věcí, které máte vědět o P2P půjčkách. Pochopíte, jak změní svět bank

Zonky (www.zonky.cz) je nová služba, která má za cíl zlevnit lidem půjčky. Inspirovala se v zahraničí, kde podobných služeb existují už stovky. Ekonomové říkají, že vážně začínají ohrožovat banky.

Zonky

Článek

1.    Půjčky mezi lidmi neboli odborně „P2P půjčování“ vznikly ve Spojených státech. Zakladatel největší P2P na světě, Lending Clubu, si chtěl půjčit v bance. Nedávalo mu ale smysl, že by si měl půjčovat za úrok patnáct procent. Na penězích, které měl ve stejné bance na spořicím účtu (banky na půjčky většinou používají vklady od klientů), měl totiž jenom malý výnos – 2 procenta. „Kam mizí těch 13 procent?“ říkal si.

2.    Služby P2P propojují lidi, kteří si chtějí půjčit, s lidmi, kteří mají peníze navíc. Na rozdíl od bank jde ale většina výnosu právě lidem, kteří své peníze půjčují. P2P služby žijí z poplatků za zprostředkování.

3.    Služby P2P dnes fungují ve většině států světa – nejvíce se jim daří ve Spojených státech, Velké Británii a Německu. Ekonomové předpovídají, že v budoucnu budou vážnou konkurencí pro stávající banky. V Americe do firem P2P investují velcí internetoví hráči, jako například Google. Za službou Zonky (www.zonky.cz) stojí finanční skupina PPF.

4.    Smyslem P2P je, aby si lidé půjčovali peníze levněji, než kolik by za půjčku zaplatili v bance. V Česku je půjčování páté nejdražší v Evropě. Průměrný úrok, za který banky Čechům půjčují, je 12,5 procenta. Pro srovnání: na Zonky je to 9 procent. Téměř polovina zákazníků dostala úrok 5,99 procenta.

5. Dobré P2P služby fungují anonymně – lidé, kteří vám půjčují, neznají vaše jméno ani žádné další osobní informace. Nemusíte se tak bát, že by vám v případě, že se třeba opozdíte se splátkou, někdo telefonoval domů nebo čekal odpoledne před vrátnicí v práci. Pokud máte problém se splácením, řešíte to s týmem Zonky, stejně jako byste to řešili s bankou.

www.zonky.cz

Chcete o nás a o tom, co děláme, vědět víc?

Chcete o nás a o tom, co děláme, vědět víc? 1. Podívejte se na naše stránky www.zonky.cz.

Chcete o nás a o tom, co děláme, vědět víc? 1. Podívejte se na naše stránky www.zonky.cz. 2. Napište mi na lucie.tvaruzkova@zonky.cz.

Chcete o nás a o tom, co děláme, vědět víc? 1. Podívejte se na naše stránky www.zonky.cz. 2. Napište mi na lucie.tvaruzkova@zonky.cz. 3. Zavolejte nám na 800 449 999.

4. Stavte se v naší pražské pobočce na adrese Zonky, Štefánikova 43a, budova D, Praha 5. Jsme tu každý pracovní den od 8 do 18.

Výběr článků

Načítám