Hlavní obsah

Kupujeme nové pneumatiky

Novinky, www.nejlevnejsipneu.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaro je v plném proudu a řidiči přezouvají na letní pneumatiky. Pokud jste se na podzim se svou letní sadou rozloučili, čeká vás nákup nových pneu. Neuškodí zopakovat si základní pravidla pro jejich výběr.

Ilustrační obrázek

Článek

Parametry, které pasují

Parametry, které pasují

Základním pravidlem je dodržet veškeré předepsané rozměry pneu pro váš typ vozu. Co musí pneumatiky splňovat, najdete ve velkém technickém průkazu. Určující jsou v zásadě tyto vlastnosti:

  • Rozměry pneumatik – šířka, profil a průměr. Udává se ve formátu např. 195/60 R15. Číslo 195 udává šířku pneumatiky v milimetrech. Hodnota 60 značí profil pneumatiky – procentuální vyjádření výšky bočnice pneumatiky. Písmeno R značí radiální konstrukci pneu a číslo 15 udává vnitřní průměr pneumatiky v palcích.
  • Hmotnostní index / index nosnosti – údaj informující o tom, jaké zatížení unese jedna pneumatika.
  • Rychlostní index – údaj o tom, na jakou maximální rychlost je pneumatika konstruována. 

Cena a kvalita

Cena pneumatik hraje většinou nezanedbatelnou roli. Prémiové pneumatiky budou sice vždy dražší, nicméně existuje řada pneumatik s dobrým poměrem kvalita versus cena. A i renomovaní výrobci dbají na to, aby měli takovéto pneu ve své nabídce. Značky jako Vredestein nebo Nankang jsou příkladem dostupné kvality. Na druhou stranu nikdy byste neměli zohledňovat jen cenu na úkor bezpečnosti pneumatiky.

Letní pneu v akci

Vyplatí se také sledovat ukazatele, jako je valivý odpor (jeden z povinných údajů na štítku) nebo výdrž pneumatiky. Jak dlouho vám budou pneumatiky sloužit a jaký vliv budou mít na spotřebu auta, to vše se projeví v rodinné peněžence.

Podmínky použití a styl jízdy

Do výběru pneumatik by se měly promítnout i charakteristiky prostředí, v němž převážně jezdíte, a styl řízení. Jiné pneu vyberete, pokud jezdíte spíše ve městě a vyznáváte opatrný styl jízdy, a jiné, jste-li vlastníkem sportovního vozu a svižné řízení vám není cizí.

Pokud něco nevíte nebo váháte nad zvoleným typem pneumatiky, nebojte se zeptat. Můžete se poradit s odborníkem v pneuservisu nebo na infolince obchodu. Vždy byste měli dostat fundované odpovědi i praktická doporučení, které vám výběr nových pneu usnadní.

Výběr článků

Načítám