Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Nevidět, neslyšet, nemluvit? - Josef Koukal

Novinky, Josef Koukal

Zacpat si uši, strčit hlavu do písku, nevidět, neslyšet. Tak vypadá reakce několika názorově úžeji profilovaných médií a politických aktivistů na článek očitého svědka o možných dírách v ostraze schengenské hranice, který uveřejnilo Právo a server Novinky minulý týden. Předák Strany zelených Michal Berg kvůli tomu podal rovnou trestní oznámení pro šíření poplašné zprávy.

Josef Koukal

Článek

O co jde? Právo minulý týden uveřejnilo text upozorňující na vážná rizika spojená s ochranou chorvatsko-slovinské hranice v místech, kudy do Evropy proudí balkánská migrační vlna.

Autorem je člen českého druhého policejního kontingentu Martin Herzán, který se na kontrolách uprchlíků osobně podílel celkem šest týdnů na přelomu loňského a letošního roku.

Potvrzuje do velké míry slova velitele prvního kontingentu Davida Předoty, která už v prosinci přinesl server Aktuálně.cz.

Že mezi uprchlíky převažují mladí muži, že často nemají doklady, vymýšlejí si ohledně země svého původu, aby prošli, že u nich byly při prohlídkách nalezeny zbraně a v jejich mobilech fotografie, na nichž pózují v uniformách a se zbraněmi v rukou.

Jenže Herzánova výpověď je ještě o něco otevřenější. Nejenže se u migrantů nacházejí zbraně a na nalezených videích vystupují v rolích radikálních bojovníků. Ale i ti, kteří mají u sebe záběry mučení bezbranných lidí, které mohl těžko pořídit kdokoli mimo okruh pachatelů, videa mučení žen nebo dětskou pornografii, kontrolami procházejí. Ačkoli je Češi předávali slovinské kriminální policii, ta je prý po výslechu pouštěla dál do Evropy.

Materiál spustil až hysterickou vlnu odporu. Deník Referendum označuje text za článek plný vybájených poplašných zpráv, které popřela „už i slovinská policie“. Ostatně na oficiální vyjádření slovinské policie se odkazují i všichni ostatní.

K takovému výkonu je třeba pogratulovat. Kdyby se média spokojila s oficiálním vyjádřením české policie k sobotním zásahům při demonstracích v Praze, mohla skončit u veřejné pochvaly obětavé a naprosto profesionální práce z úst policejního prezidenta Tomáše Tuhého.

Navíc slovinská policie neřekla o mnoho víc, než že z několika desítek osob prověřovaných pro podezření ze zapojení do ozbrojených konfliktů nebyl žádný (!) případ potvrzen. Ta informace je znepokojivá už sama o sobě. Nebýt toho, že právě na tuto okolnost – totiž že kontrolami nakonec procházejí všichni – Herzán poukazuje.

Měl jsem možnost velkou část materiálu, o který se text opírá, zhlédnout. Nebylo to nic vybájeného, ale setsakramentsky reálného.

Jsem názoru, že k tématu je třeba přistupovat s otevřeným hledím, bez brýlí mámení a začít o tom, co se děje, otevřeně mluvit a psát dřív, než se to z papíru samo převede do formátu 3D.

Josef Koukal

Komentátor deníku Právo. Zabývá se tématy z oblasti justice a kriminálními kauzami. Od roku 1993 byl redaktorem Českého deníku, Denního Telegrafu, Svobodného slova a Zemských novin, spolupracoval externě s Českým rozhlasem a dalšími, převážně tištěnými médii. V Právu působí od roku 2006.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám