Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Neveřejnoprávní prezident - Jiří Pehe

Novinky, Jiří Pehe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je dobře, že Hovory z Lán, vysílané veřejnoprávním rozhlasem, končí. A je též dobře, že prezident Miloš Zeman bude od ledna rozmlouvat s moderátorem živě na soukromé stanici Frekvence 1 v pořadu nazvaném Prezidentský Pressklub.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Pehe

Článek

To, že končí veřejnoprávní Hovory z Lán, je dobré proto, že média veřejné služby reprezentují v symbolické rovině veřejnost, tedy nás všechny. Když už poskytnou platformu hlavě státu, která by též měla reprezentovat nás všechny, neslučuje se s jejich rolí, když si z médií, za která platíme všichni koncesionářské poplatky, prezident udělá soukromé jeviště pro vulgarity a agresivní útoky na svoje oponenty, aniž ti by měli šanci se na stejném jevišti bránit.

Na druhou stranu ten, kdo má zájem, by měl mít možnost názory prezidenta ve formě rozhovoru slyšet v přímém přenosu. Je tedy dobře, že mu to soukromá stanice umožní. Navíc přesun „hovorů“ tohoto prezidenta na soukromou stanici symbolicky podtrhuje, že Miloš Zeman si prezidentskou funkci zprivatizoval.

Od nástupu do funkce se chová jako soukromník, který si vykládá prezidentské pravomoci po svém, nerespektuje zahraničněpolitickou linii vlády, rozdává vyznamenání těm, kdo ho podpořili v prezidentské kampani, nechá se dopravovat ze státních cest letadly nejbohatších podnikatelů. O intelektuálech, kteří ho kritizují, mluví jako „lumpenkavárně“, hlasité projevy nesouhlasu tisíců občanů odbude coby řev neandertálců.

I takové pojetí prezidentské funkce je možné, a prezidentovým podpůrcům, jakkoli jejich počty podle průzkumů klesají, evidentně nevadí. Rozhodně se ale neslučuje se sliby být prezidentem všech.

I proto zprivatizované prezidentství, pepřené bulvárními projevy, patří spíše do médií, v nichž je bulvár doma a v nichž je publikem nikoli široká veřejnost platící koncesionářské poplatky, ale ti, kteří jsou ochotni nechat se výměnou za poslouchání toho, co je zajímá, bombardovat reklamami. Tak se totiž za soukromé vysílání platí.

Prezidentský Pressklub prý nabídne na rozdíl od Hovorů z Lán jednu novinku: prezidentovi budou moci klást dotazy i posluchači. Nicméně je zvláštní, že tak budou smět činit jen v podobě psaných dotazů přes webové stránky Frekvence 1. Jeden by si myslel, že když už prezident tolik trval na přímém přenosu, bude mít dost kuráže vyslechnout si živě i názory a otázky těch, které má jako hlava státu reprezentovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám