Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Stigma odstraněno - Josef Koukal

Novinky, Josef Koukal

Bohuslav Sobotka, současný úřadující premiér ve vládě Andreje Babiše, by mohl být do budoucna dobrým prezidentem, samotný Babiš by se spokojil se Strakovkou, neboť se cítí víc exekutivcem.

Josef Koukal

Článek

Tak to alespoň v sobotním rozhovoru pro Právo nastínil český ministr financí a dle amerického think tanku Brookings Institution pátý politicky nejvlivnější miliardář světa.

Je to klidně možné, oba politici patří v tuzemsku k nejpopulárnějším, a v politice je navíc, jak známo, možné všechno.

Na důkaz výše řečeného stačí provést jednoduchou logickou operaci. Zdánlivě nepravděpodobnou předpověď s výhledem na několik příštích let do budoucna porovnat s podobně nepravděpodobnými předpověďmi z několik let staré minulosti.

V červnu 2008 čelil tehdejší šéf antimonopolního úřadu Martin Pecina skandálu. Televize odvysílala videonahrávku, na níž se schází s kontroverzním podnikatelem Andrejem Babišem v autosalonu na pražském Chodově. Dobové zprávy hovořily o „schůzce na benzince“.

Místo schůzky možná není tak fatální, ostatně i autor tohoto textu se s Pecinou sešel k interview ve stejném autosalonu. Pozdější ministr vnitra si tu domlouval pracovní schůzky kvůli výhodné poloze u dálnice D 1 při svém neustálém pendlování mezi Prahou a Brnem.

Zajímavá je jiná věc. Samotné setkání se současným miláčkem voličů Babišem bylo ještě před necelými sedmi lety vnímáno jako stigma.

A nejen u předsedy antimonopolního úřadu, který se mohl dostat do konfliktu zájmů při schvalování rozsáhlých fúzí jeho firem.

Z „dobrých vztahů“ s Babišem byli kromě Peciny veřejně podezříváni namátkou Ivan Langer nebo Stanislav Gross.

Velkopodnikatele provázela pověst staré struktury zrodivší se v přítmí předlistopadového Podniku zahraničního obchodu s řadou výsad včetně – většině lidí nedostupné – práce v cizině. Po listopadu expandoval nejvýrazněji v druhé polovině 90. let, dařilo se mu v časech problematické opoziční smlouvy. Na veřejnost pronikly i informace o jeho odposlouchávání policií při prověřování podvodů kolem Čepra. Na Slovensku se před soudem bránil podezření ze spolupráce se Státní bezpečností.

Že bude Andrej Babiš rozhodovat o výši daní a způsobu jejich výběru nebo sestavovat státní rozpočet na rok 2015, navíc jako nejoblíbenější politik v zemi, by před několika lety hádal málokdo.

Z posledního rozhovoru v Právu proto beru s velkou rezervou jen jednu větu: Rozhodně nikdy nebudu kandidovat na prezidenta.

Aneb jak pravil Woody Allen, chcete-li Boha něčím opravdu pobavit, vyprávějte mu o svých plánech do budoucna.

Josef Koukal

Komentátor deníku Právo. Zabývá se tématy z oblasti justice a kriminálními kauzami. Od roku 1993 byl redaktorem Českého deníku, Denního Telegrafu, Svobodného slova a Zemských novin, spolupracoval externě s Českým rozhlasem a dalšími, převážně tištěnými médii. V Právu působí od roku 2006.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám