Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Hloupý americký imperialista

Novinky, Jan Ludvík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není to lehká situace. Přislíbíte komentáře a najednou zjistíte, že nevíte, co napsat. Prošel jsem stránky světových novin. Ale pořád nevím, co psát. Projdu komentáře pod svými staršími příspěvky. Ten kdo nesouhlasí, má téměř automaticky autora za hlupáka. Někdo přidá argument, proč nesouhlasí, ale pořád nevím co psát. Možná by stálo za to odpovědět, vysvětlit, mezinárodní politika je složitá. Kde začít.

Foto: archiv

Jan Ludvík

Článek

Nebo když už mě odhalili, mohl bych se přiznat. Jsem totiž podle všeho pravděpodobně agentem CIA v zácviku. Čímž jsem se dostal do velmi špatné společnosti. Všemocná zlá špionážní organizace totiž zastupuje národ neuvěřitelně lakomý, pravidelně se zištným úmyslem obsazující země po celém světě, národ, kterému sloužím nejen já ale i velká část naší politické elity.

Je třeba se stydět, neboť Američané jsou nejen neuvěřitelně agresivní a hrabivý, ale co hůř, navíc také neuvěřitelně hloupí. Uvažte, že v touze po zabrání přírodních zdrojů, které by zachránily jejich expandující se ekonomiku, zaútočily v roce 1999 na Srbsko.

K velkému zklamání Washingtonu se však ukázalo, že v Kosovu žádná ropa není a jediná ekonomická aktivita, které se tam dobře daří, je organizovaný zločin.

Po efektním komplotu, při kterém CIA zničila newyorská dvojčata, tedy USA na druhý pokus vytáhly do Afghánistánu. Což ovšem jen ukazuje další důkaz jejich neutuchající hlouposti, protože se zdá, že ropa není ani tam. Navíc se Američanům pravděpodobně pro odpor místních obyvatel nepodařilo ovládnout ani lukrativní obchod s opiem.

Po dvou zpravodajských selháních se všemocná CIA podle všeho rozhodla konečně podívat do atlasu a na třetí pokus nasměrovala invazní armádu správným směrem. Pro naprosto nepochopitelný nedostatek inteligence však Spojené státy takto dobytý Irák opustily těsně potom, co se podařilo trochu stabilizovat situaci v zemi, místo toho, aby si užívaly ropné zisky.

Mimochodem těžko říct, proč to dělají. Když už potřebují zabrat cizí ropu, tak na sever USA leží řídce osídlená, špatně bráněná a spoustu ropy těžící Kanada. Jediným vysvětlením, proč ji imperialisté dosud nezabrali a dokonce tam tolerují takové socialistické výstřelky, jako zdravotní systém financovaný z veřejných zdrojů, bude známá americká neznalost geografie. Invazní armáda nejspíš Kanadu vůbec nenašla.

Jan Ludvík

Je odborným asistentem na Katedře bezpečnostních studií, výzkumným pracovníkem Střediska bezpečnostní politiky IPS FSV UK a příležitostným komentátorem veřejného dění. Studoval na Univerzitě Karlově a University of Richmond.

Doktorské studium absolvoval v oboru mezinárodní vztahy. Odborně se zaměřuje na vztah mezi politickou a vojenskou silou, ozbrojené konflikty, americkou a českou zahraniční a bezpečnostní politiku.

Je autorem knihy Nuclear Asymmetry and Deterrence: Theory, Policy and History.

Aktvní je na síti Twitter @JanLudvikSBP

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám