Hlavní obsah

Pozor, ježci! budou značky nově varovat řidiče

ČTK, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řidiče ve Velké Británii budou nově varovat dopravní značky se symbolem ježka. Roztomilé značky s drobnými savci rovněž upozorňují před výskytem jezevců, veverek či vyder. Úřady tak chtějí zamezit nehodám i dalšímu úbytku populace ježků.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Počet ježků ve Spojeném království podle něj dramaticky klesá, od roku 2008 se snížil na venkově o polovinu a ve městech o třetinu. Ochránci přírody soudí, že pokud se nic nepodnikne, mohli by tito hmyzožravci zcela vymizet.

Příčinou vymírání ježků je ztráta jejich přirozeného útočiště v živých plotech, intenzivnější doprava a nárůst počtu zvířat, která je loví, což jsou například jezevci a lišky. V padesátých letech minulého století v Británii žilo zruba 30 milionů ježků, nyní se populace odhaduje pouze na milion, uvedl server BBC.

Novou značku uvítali ochránci přírody i motoristé. „Pomůže každému – včetně těch na dvou kolech nebo na čtyřech nohách – bezpečněji dorazit do cíle,“ uvedl výkonný šéf sdružení motocyklového průmyslu Tony Campbell. V Británii mezi lety 2005 a 2017 bylo při srážce se zvěří usmrceno 100 osob a přes 14 tisíc bylo zraněno.

Dopravní značku s nadšením přijala organizace pro záchranu ohrožených druhů (PTES). „Značky pomohou silniční bezpečnosti a rovněž ochrání drobné savce,“ dodala Jill Nelsonová z PTES.

Reklama

Výběr článků

Načítám