Hlavní obsah

Dívka dostala smrtelný polibek s příchutí arašídového másla

QUEBEC

Patnáctiletá dívka trpící silnou alergií na arašídy zemřela v kanadském Quebeku po polibku svého přítele, který právě dojedl zákusek s arašídovým máslem. Lékařům se ji po třídenním úsilí nepodařilo zachránit, přestože ji téměř okamžitě podali injekci adrenalinu, která obvykle v takových případech zabírá a převezli do nemocnice.

Článek

Případ patnáctileté dívky z Quebeku je výjimečný. "Někteří lidé mají extrémně nízký práh (pro vyvolání alergické reakce)," vysvětlila neobvyklou smrt Rhoda Kaganová z montrealské dětské nemocnice.

Úroveň reakce se liší člověk od člověka a je vysoce nepředvídatelná. Závisí na zdravotním stavu postižené osoby a na tom, s jak velkým množstvím látky vyvolávající alergii přišla do styku. Alergie se projevuje vyrážku a náhlou změnu krevního tlaku. Osudné mohou být křeče v obličeji a hrdle, které mohou bránit dýchání.

Alergie na arašídy jsou v posledních desetiletích stále častější. Důvod není známý, jedna studie poukázala na možné spojení tohoto postižení s používáním dětských krémů s arašídovým olejem, které mohou během dalšího života rozvinout alergii.

Podle Kaganové se alergie na arašídy vyskytuje zhruba u jednoho až 1,5 procenta populace. Jen ve Spojených státech je tímto typem alergie postiženo 1,5 miliónu lidí, kteří nesmějí pozřít ani minimální kousek oříšku. V důsledku alergických reakcí na arašídy v USA ročně umírá 50 až 100 osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám