Hlavní obsah

V mexické zoo se narodil vzácný černý panter

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zoologická zahrada v mexickém městě Culiacán se minulý týden pochlubila velice vzácným přírůstkem. Je jím zhruba pět týdnů staré mládě ohroženého jaguára amerického. Mládě je o to vzácnější, že se narodilo černě zbarvené – jedná se tedy o takzvaného černého pantera.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Černě zbarvené mládě jaguára americkéhoVideo: Reuters

 
Článek

Jaguár je zhruba pět týdnů starý, narodil se bez problémů a má se čile k světu. Jméno ještě nedostal, navrhnout mu ho mohou fanoušci.

Potomek samice jménem Sombra (Stín) a samce Macaria je výjimečný svým černým zbarvením. Jde o takzvaný melanismus, což je vlastně opak albinismu. Jde o výrazné rozvinutí pigmentu melaninu (melanos je starořecké slovo pro černou).

Melanicky zbarvené kočkovité šelmy se nazývají černí panteři. V latinské Americe jde o jaguáry, v Asii a Africe o levharty. Byť existují zkazky o černých pumách a tygrech, stejně jako u lvů nebyly tyto případy nikdy spolehlivě zdokumentovány.

Ať už má jakoukoliv barvu, je mládě další z nadějí pro druh jaguára amerického jako takového. Na světě odhadem zbývá pouze 64 tisíc jaguárů, v Mexiku je to něco přes čtyři tisíce.

Reklama

Výběr článků

Načítám